На пръв поглед Бюджет 2018 е доста мързелив. Така експертът

...
На пръв поглед Бюджет 2018 е доста мързелив. Така експертът
Коментари Харесай

Експерт: С Бюджет 2018 просто се раздават повече пари, без сериозни реформи

На пръв взор Бюджет 2018 е много ленив. Така специалистът от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Калоян Стайков разяснява пред Actualno.com проектобюджета за следващата година, който беше показан от Министерството на финансите през вчерашния ден (23 октомври).
По думите на Стайков " няма някаква сериозна промяна, която да се прави през бюджета – просто се раздават повече пари . Тези пари са ориентирани главно в две сфери – средства за администрацията под формата на заплати и средства за обществени заплащания, главно за пенсии и за опазване на здравето ". Останалата част са финансовите разноски, само че не е ясно дали те ще бъдат изпълнени – в случай че съдим по минали години, добави специалистът. За него бюджетът за следващата година е опит да бъде обезпечено успокоение преди идното европредседателство .
Увеличенията на заплатите са нужни, само че те не са подкрепени с промени, категорично акцентира Стайков и даде за образец образованието – прокламира се смяна за делегираните бюджети, само че точни критерии на отпущането на средства за по-качествено обучение остават за предстоящ миг.
Алтернативният бюджет на Българска социалистическа партия
Основата на този бюджет е връщането към прогресивна данъчна система. Идеята за напредничав налог я гледахме 90-те години на XX век и до 2007 година – не дава положителни резултати, както и да го погледнеш това нещо, безапелационен беше Стайков. Приходите са ниски (бел. ред. - съгласно зам.-финансовия министър Кирил Ананиев с прогресивната система, препоръчана от Българска социалистическа партия, приходите в хазната ще намалеят с 1,133 милиарда лева), тласъците за полагане на труд са ниски, което е проблем при цел „ увеличение на заетостта “. Допълнително се подтиква укриването на налози, уточни Стайков, съгласно който предлагането на Българска социалистическа партия е „ игра на котка и мишка “.
" Обяснението, че приходите са ниски и по тази причина дайте да пипаме данъчната система е, да не се изричам мощно, не е напълно добре аргументирано. Данъчната система не е част от обществената политика на една страна. Данъчната система събира доходи и се стреми да изкривява икономическата активност допустимо минимум. Прогресивната ставка изкривява доста икономическата активност. Ако има потребност от повишение на благосъстоянието, това става по два метода. В кратковременен проект – със обществени помощи, само че те не могат да са безкрайни. В средносрочен и дълготраен проект – с обучение и претовареност! Докато не се случи това, няма значение каква ти е данъчната система. Ако имаш нискообразовани хора, които заемат длъжности, които заемат длъжности, които не изискват някаква подготовка, приходите им постоянно ще са ниски. Докато не ги образоваш тези хора, с цел да могат да заемат по-високоплатени длъжности, няма да се случи нищо. Както и да я въртиш тази данъчна система, тя не може да ти създаде самия приход ", уточни Стайков.
Нов вътрешен държавен дълг
В желанията на държавното управление е следващата година да бъде стихотворец нов вътрешен дълг под формата на държавни скъпи бумаги (ДЦК) в размер до 1 милиарда лв.. Според Калоян Стайков това не съставлява някакъв сигнал за паника и няма различен претекст, а в противен случай – банките търсят опция за вложения поради съществуването на запас, защото стопанската система пораства. Дълъгът се чака да остане неизменен, само че като прибавим и плануваният растеж на стопанската система през идващите години (бел. ред. - покрай 4% за идващите три години ) в действителност ще понижава, уточни специалистът на ИПИ. Преориентирането от външен към вътрешен пазар нормално е обвързвано с падежите на остарели облигации, подсети специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР