На прага на европейските избори на 26 май, можем да

...
На прага на европейските избори на 26 май, можем да
Коментари Харесай

Половината младежи няма да гласуват на евровота

На прага на европейските избори на 26 май, можем да чакаме, че едвам 44,7% от младите биха отишли да гласоподават и дадат своя избор за евродепутати. Младежите са най-склонни да гласоподават на президентските избори (69.3% постоянно гласоподават на този вид избори), а 65.3% на парламентарните избори, съгласно данни на изследването.

Институтът за " Иновации в политиката ", който годишно организира премиите " Иновации в политиката ", с които отличава най-креативните и реформаторски политически планове в Европа, организира представително изследване в България през февруари 2019 година. Онлайн проучването е осъществено благодарение на организацията за маркетингови изследвания и съвещания Bluepoint и е ориентирано към младежите на възраст сред 18 и 29 години и техните политически настройки и интензивност.

Налице е относително висока политическа ангажираност на младежите у нас, които имат профил най-малко в една обществена мрежа, което излезе като резултат на база на политическите тематики, които наблюдават и на база на интензивността им да гласоподават по време на разнообразни видове избори.

Проучването изследва и аргументите за отвод от гласоподаване и за какво младите избират да бъдат пасивни гласоподаватели. Като съществени аргументи на негласуване на избори у нас са посочени - неналичието на партия, която да покрива техните упования, неналичието на религия като цяло в политическия модел и апатията към силата на техния глас, който надали ще промени нещо в България.

В тази връзка Александър Дурчев - формален представител и основател на Института за нововъведения в политиката в България, показа в изявление пред Bulgaria On Air, че днешното потомство " надалеч не е аполитично - едвам 8% настояват, че изобщо не се вълнуват от политически тематики, до момента в който за близо 60% от респондентите е значимо какво се случва в политическия живот на страната ". И добавя, че " една от аргументите за слабата изборна интензивност на това потомство, е несъответствуващата информационна тактика на българските политици в обществените медии. Едва 25% от младите следват профилите на политици и партии. Като резултат се заражда пропаст от съмнение към всички политически формирования ".

 Политически възгледи

65% от интервюираните споделят, че симпатизират на платформи, без да са свързани с съответна политическа мощ, а близо 80% от тях считат, че идеологиите на политическите партии не дават отговор на това, което в действителност декларират. Голяма част от интервюираните споделят, че не наблюдават целеустремено политически тематики или единствено понякога дадена тематика, която е обвързвана с политика. Интересен факт, който сподели проучването е, че младежите занапред построяват своите очевидни желания към партии като всеки втори не може дефинира на коя партия симпатизира.

Отношение към обществените мрежи и потреблението им като канал за връзка на политически възгледи

Изследването демонстрира, че обществените мрежи и Интернет през днешния ден са съществени принадлежности за връзка с младата публика и са съответен инструмент за разгласа на политически тематики.

Те считат, че обществените медии са преди всичко информативни (73,7%), занимателни (56,3%) и забавни (50,3%). Освен това онлайн медиите са второто най-ползвано място, от което лицата черпят информация по политически тематики. Дори електората от поколенията Y и Z припознават медиите в интернет като уместно място за следене на политически тематики и лица като 25% от тях заявяват, че следват в обществените мрежи избрани политически лица, партии или обединения, а 1/3 от тях са поствали някакъв коментар по отношение на политическа тематика.

Според представителите на поколенията Y и Z в най-голяма степен обществените мрежи могат да се употребяват като място за активизиране на политическа интензивност като там могат да вземат участие в разнообразни дискусионни форми. Младите хора у нас са подготвени да се включат по-активно в политически тематики посредством обществените мрежи като към 44% от тях заявяват, че мрежи като Фейсбук, Twitter и други могат да окажат въздействие върху държанието им.

Съвместното изследване на Института за политически нововъведения у нас и Bluepoint разкрива, че измежду младото българско население е налице капацитет за активизиране на политическата им интензивност, което би трябвало да се вземе поради от политическите партии както и фактът, че обществените мрежи са новият безапелационен инструмент в тази посока. Младежите биха се заели с политически хрумвания, в случай че те са показани по изобретателен и ангажиращ метод в онлайн пространството. Важен резултат от проучването е, че младите избират интерактивната форма на връзка в обществените медии, където могат да вземат участие намерено в полемики и да споделят пълноправно своето мнение по дадена политическа тематика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР