На последната си среща с Цветан Василев на 23 юни

...
На последната си среща с Цветан Василев на 23 юни
Коментари Харесай

Сагата с КТБ: Василев отказал да си вземе де юре това, което де факто винаги било негово

На последната си среща с Цветан Василев на 23 юни 2014 година във Виена тогавашният му счетоводител и дясна ръка, а в този момент главен очевидец против банкера по мегаделото КТБ Бисер Лазов заяви, че му е занесъл документи за сключване, само че Василев отказал. " Това бяха документи, които щяха да имат функционалността той да припознае като негови лични дейностите по кредитирането на тези в действителност негови сдружения сега, когато към този момент банката беше затворена ", разясни след съвещанието на съда пред публицисти Лазов. По думите му с отхвърли на Василев да подпише, в този миг на затварянето на банката се е откроила изначалната порочна същина на осъщественото кредитиране.
" Кредитирането беше единствено формата, метода на финансиране на банката към компанията, а банката и Фирмата имаха еднакъв притежател. Прехвърлянето на суми от банката към компанията на Василев се даваше пода формата на банкови заеми. За да не бъдат те отнесени като вътрешни, тези сдружения се подписваха от лица, официално нямащи нищо общо с него. При затварянето на банката лицата, които към този момент нямаше какво да работят при Василев и беше нужно да си потърсят нова работа, те не можеха да го създадат, тъй като се водеха притежатели и шефове на компании с многомилионни отговорности ", разясни Лазов. В съда той дефинира последствията като мародерство.
" Опитът, който направих с документите, които занесох, беше Василев към този момент да си вземе де юре като юридическа благосъстоятелност това, което де факто постоянно си беше негово ", разяснява Лазов. За тази среща във Виена и в предходно съвещание Лазов сподели, че била повратна.
Сега той разясни за какво. " Василев изрично отхвърли да поеме отговорност. Това беше в цялостен прорез с изповядваната от него бизнес философия, с която парадираше и увличаше голям брой хора. Това беше еманацията на неговото така наречен `визионерско и иноваторско финансиране` от банката под формата на банкови заеми. Всичко това със заетата от него позиция - " но в действителност аз не съм подписвал нищо, закупи ролята на "..., и без да се доизкаже Лазов укори Василев, че е използвал и измамил хората в правосъдната зала и всички останали, които са подписвали за негови сдружения.
Лазов акцентира, че от този миг поредно и непрекъснато се стреми да оказва помощ на доста хора да осъзнаят в какво са се забъркали и да се заеме вярната позиция. По думите му " вярната позиция е да се спомага оптимално да се разкрие обективната истина по тази причина какво е станало, по какъв начин тези пари са излизали от банката, какви са тези сдружения, кой е командвал в действителност и компанията и банката и какво е станало ".
Свидетелят удостовери, че на въпросната среща във Виена Василев е декларирал, че няма да се върне в България и разяснява: " Изключително малодушно. Обяснението беше - " може би ще ми създадат нещо там ". Просто този човек измами доста хора. Жалкото е че това не можеше да стане без да има необятно затворените очи на контролни и на надзорни органи, само че аз персонално нямам усещания за работата им ".
Лазов удостовери, че на тази среща е рухнал митът за финансиста Цветан Василев. " За мен беше ясно, че, продължавайки да извършвам дилемите и разпорежданията на Василев, от този миг бях наясно, че ще стана съизвършител в едни неприятни практики, да не кажа обири. Това важи за всички мои някогашни сътрудници, някои от които продължиха да извършват задания на Василев и за тях не може да важи извинението, което въпреки и срамно имахме ние ", показа Лазов. За себе си той съобщи, че е изпълнявал нарежданията на Василев качествено, със сърце и до момента в който е работел за него, нямал неизпълнена задача.  " Но това не значи, че маските, като паднат и нещата са ясни. Аз от позицията на някакъв крепостен селяндур или от някаква обич необяснима, ще продължа ", добави той и акцентира, че става въпрос за публичните средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР