На последната права на изборите за президент на Фрация развръзката

...
На последната права на изборите за президент на Фрация развръзката
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Франция преди първия тур - Макрон с минимална преднина пред Льо Пен

На последната права на изборите за президент на Фрация развръзката от първия тур наподобява се заплита. В последните прочувания, огласени преди единствено три часа разликата сред Еманюел Макрон и Марин льо Пен е единствено 2%, като Макрон е с 26 %, Льо Пен с 24 на 100.

Вижте повече в директното включване на специфичния ни делегат в Париж Даниел Чипев



Почти всички претенденти активизират гласоподавателите си като афишират, че точно те ще са изправят на втори тур против Макрон. Засега действителни шансове за това има Марин льо Пен. Конкурентът ѝ - крайнодесният Ерик Земур съобщи, че единствено той може да активизира десните гласоподаватели.



Но в действителност огромната изненада тук е крайнолевият Жан Люк Меланшон. Той покачва резултата си ден след ден. От пета позиция при започване на март, през днешния ден той е на трета. И несъмнено в акцията в този момент се цели против Льо Пен. Едва ли ще стигне до балотаж, тъй като и Марин льо Пен напредва със същия темп. Но с едно изречение - всички са против Макрон, с цел да привлекат нерешилите гласоподаватели, които са рекордно доста.



Кой е Еманюел Макрон?



Нетипичен, упорит, натрупал персонално положение като капиталов банкер в банка Ротшилд, някогашен министър в социалистическо държавно управление, Еманюел Макрон потегля по собствен път през 2016-та. Основава своя центристката партия " Република, напред ". Обяви финален кандидатурата си за президентските избори тази година. Проучванията му дават надвит резултат от 54 % за втори мандат.

Еманюел Макрон побеждава елементарно крайнодясната Марин Льо Пен на втория тур на изборите през 2017-та със 66 % от гласовете. Стратегията му е да застане отвън обичайните партии. Става президент на 39 години и е най-младият държавен глава на Франция в Петата република.

" Това доверие ме задължава да не ви отчайвам, да бъда на висотата на това предизвикателство и да пренеса през идващите пет години вашето ентусиазъм ", сподели той в излорната нощ през 2017 година

Женен е за Брижит Макрон, с 24 години по-възрастна от него. Тя е негова някогашна учителка по френски в гимназията и го следва в Париж, когато той напуща родния им град Амиен. Оттогава са неразделни.

Още като министър на стопанската система нападна един от стълбовете на френския обществен модел - 35-часовата работна седмица. Макрон счита, че тя е прекомерно къса за младите французи. Като президент се захваща с тежка задача - промяна в скъпата и комплицирана пенсионна система на Франция и повишението на възрастта за пенсия от 62 на 65 години. Изоставя плана си откакто среща гнева на синдикатите и стачките на работещите.

Намалява безработицата, само че и се изправя се пред ново обществено събитие - " жълтите жилетки ", които заляха с митинга си френските градове през 2018-та против повишението на цената на горивата. Сред необятните пластове от популацията той е " президентът на богатите ".

Всичко това обаче е преди предизвикването без казус - пандемията от коронавирус.

" Ние сме във война. Врагът е тук, незабележим и недостижим и той напредва. И това изисква нашата обща готовност ", сподели Макрон при започване на пандемията.

Правителството стяга ограниченията, от които значително французи са недоволни,особено от наложителната имунизация за медицинския личен състав. Но Макрон и този път устоява.

Войната в Украйна ускори позициите му в обществото. Опитите му да помогне за решение на рецесията са многочислени. Среща се персонално с Путин, постоянно приказва по телефона с съветския президент и с украинския си сътрудник Зеленски.



Макрон пази неуморно ползите на Франция в Европейския съюз. Някои даже съзряха в него правоприемник на отдръпналата се немска канцлерка Ангела Меркел на европейската сцена. Именно френско-германската ос ражда концепцията за основаване на огормен по размерите си финансов фонд за възобновяване и развиване, който стопански да избави Европа от последствията от пандемията.

Макрон е покровител и на концепцията за европейската автономност в региона на защитата и на по-малко взаимозависимост от Съединените щати. Вечеря със семейство Тръмп на Айфеловата кула, само че месеци след блестящия банкет редица проблеми сложиха пред тестване двустранните връзки - иранската нуклеарна договорка, американските военни в Сирия, климатичните промени.

Изпитание в връзките с Джо Байдън пък стана пактът за сигурност AUKUS сред Съединените щати, Австралия и Англия, от който Франция се почувства предадена и унизена откакто Канбера разтрогна контракт с Париж за 66 милиарда $.

На сънародниците си Макрон даде обещание по-силна и по-независима Франция, в случай че завоюва втори мандат.

" Знам за какво се боря, за какви полезности се боря като претендент и за какви полезности съм се борил като президент, знам за каква Франция се боря в Европа ", съобщи той.

По тематиката работиха: Д. Чипев, Ем. Запартова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР