На полуостров Кола в центъра на тундрата се плискат водите

...
На полуостров Кола в центъра на тундрата се плискат водите
Коментари Харесай

Гигант пази съкровище в дълбините на свещено езеро

На полуостров Кола в центъра на тундрата се плискат водите на свещено езеро. На брега стърчи бяла канара, която наподобява на втвърден исполин.

Според антични митове в свещеното езеро лежат несметни богатсва, удавени в дълбините от шамани, които ги принесли в подарък на боговете. Според поверията злобен колос бил техният страж.

Съвременните учени настояват, че основният провинен за човешката аналогия на скалата е мощната ерозия.

В края на 50-те години на предишния век обаче странна преживелица обгръща с тайнственост мястото. Група туристи планинари взема решение да посети региона. Двама от тях стартират да изкачат скалата и по този начин намират гибелта си.

След нещастието локалната преса оповестява, че останалите катерачи избягали в суматоха от долината, без да се погрижат за труповете и оборудването на другарите си.

След случката те в никакъв случай не били в положение ясно да обяснят дейностите си. Всички обаче описали гигантско необичайно създание, което изникнало от нищото.

За страдание случаите с мистериозно изгубване на групи туристи зачестили и по този начин всички пешеходни пътеки в тундрата били затворени, само че това не спрало тези, търсещи тръпката в тези мистериозни земи със злокобна популярност.

Само през последното десетилетие в долината са открити мъртви или към момента са в неопределеност към 100 души.

Досега учените са стигнали до три версии, обясняващи тайнственните събития в зоната.

Според първата от тях някъде в тундрата е прикрит източник на топлинна сила, който в 20-те години на ХХ век, е бил подложен от екип на експедицията на Александър Борченко.

Смята се, че тази сила може да повлияе на човешкото тяло и душeвност и да провокира смяна в съзнанието и даже гибел.

Другата версия е обвързвана с легендата за снежния човек, който населява тундрата. Според известния криптозоолог Евгений Фрумкин в античната легенда за великана страж на съкровищата има капка истина.

В региона той и екипът се натъкнали на голям брой отпечатъци от големи ходила.

Най-новата версия е показана от Владимир Степалдикин. Според него тундрата е формирана от паднал астероид. Микрооганизмите, които са съумели да оцелеят, почнали да се развиват в леденниковия интервал.

Тяхното наличие е доказано от разбора на почвата в долината. Според ученият, в тях е скрита същинската причина за мистериозната кончина на хора в долината.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР