На плевенска сцена излиза един от най-изявените български пианисти Георги

...
На плевенска сцена излиза един от най-изявените български пианисти Георги
Коментари Харесай

„Бетовен 5+5“ – пианистът Георги Черкин с Плевенската филхармония

На плевенска сцена излиза един от най-изявените български пианисти Георги Черкин. Заедно с Плевенската филхармония, той е подготвил концерта „ Бетовен 5+5 “. Събитието е на 30 септември от 19 часа в читалище „ Съгласие 1869 “. Програмата включва творбите на Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 5, както и емблематичната Симфония № 5. Диригент е маестро Станислав Ушев. 

Виртуозният пианист Георги Черкин е добре прочут на публиката и като създател на транскрипции на клавирна музика, които се извършват с огромен триумф у нас, а също в Германия, Полша, Русия, Корея, Канада. През 2018 и 2019 година той показа свои аранжименти на типичен произведения с Филхармоничен камерен оркестър – Берлин на влиятелните подиуми на Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг и Международния дом на музиката в Москва. Нови свои транскрипции сервира дружно с оркестъра на Класик ФМ радио в София и Пловдив в границите на Европейския музикален фестивал през 2020 година

Ето какво съобщи Георги Черкин в " Артефир ":

" Представяме Императорския концерт на Бетовен – Концерт № 5. Програмата е напълно Бетовен. Радвам се още веднъж, че съм на плевенска сцена. Репетицията мина отлично. 

За артистите този интервал на пандемия е доста сложен. Най-важното е да сме здрави, веселя се, че не съм се разболявал, откогато има пандемия. Трудно е – доста планове паднаха от чужбина. Но да кажем, че изключително в Западна Европа ситуацията много се овладява. Но пандемията ми разреши и да изсвирвам повече в България, изключително през последните месеци. Може би поради ограниченията и възбраните хората са зажаднели повече за изкуство и просвета – усетих по-голям интерес от преди.

Плевен има традиция, равнището на оркестъра се е вдигнало и музицираме на драго сърце. "  

Снимки – Плевенска филхармония

Чуйте повече от звуковия файл.

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето потомство и е заслужен правоприемник на своя популярен дядо Георги Златев - Черкин – български вокален възпитател и композитор. Роден в София, Георги Черкин учи в Националната музикална академия „ Проф. Панчо ВЛадигеров “ в София, а по-късно специализира в Академия „ Санта Чечилия “ в Рим. Лауреат е на интернационалните състезания „ Панчо Владигеров “ в Шумен, Premio Sassari в Италия и „ Млади музикални дарования “ в София. Изнасял е концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и други

Репертоарът му включва най-сериозните концерти за пиано и оркестър, множеството от които е изпълнявал със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ радио, Симфоничния оркестър „ Билкент “ в Анкара, Оркестъра на „ Санта Чечилия “, Филхармонията на Одеса и други Активната му концертна активност включва клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др. Георги Черкин е притежател на доста оценки, измежду които са „ Кристална лира “, „ Златен век “, „ Златна муза “, „ Златно перо “, и др.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР