На петия ден от военните действия Киев продължава да удържа

...
На петия ден от военните действия Киев продължава да удържа
Коментари Харесай

Ден пети на войната: Украйна продължава да удържа на руските атаки

На петия ден от военните дейности Киев продължава да удържа на съветските офанзиви. След яростни боеве украинските сили резервираха контрола и над втория по величина град Харков. Там беше взривен основен газопровод, което заплаши с обгазяване локалните поданици, съобщи Нова тв.

Очаква се всеки миг да стартират договаряния сред делегации на двете страни на украинско-беларуската граница, покрай Припят.

Снощи Пентагонът заяви, базирайки се на разследващи сведения, че голям съветски боен ескорт, дълъг 5 километра, се движи в посока Киев. По време на снимане на сателитните фотоси конвоят се е намирал на близо 60 километра от украинската столица. Стотици транспортни средства се движат към Киев, в това число танкове.

В неделя съветският президент подреди да бъдат приведени в бойна подготвеност отбранителните сили на страната, дружно с нуклеарния ѝ боеприпас. Според Върховния комисариат за бежанците от Украйна бягат над 368 000 души.

Киев продължава да се отбранява, само че е обкръжен, разгласи кметът Виталий Кличко. „ Имаше конфликти и престрелки. Унищожени са няколко огромни диверсионни групи”, разгласи той.

Украйна сезира Международния съд в Хага за дейностите на Русия. И изиска да се отнеме правото на глас на Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Взривове се чуваха и в понеделник сутринта в украинската столица Киев и във втория по величина град Харков, оповестяват украинските управляващи. В продължение на няколко часа по-рано, ситуацията в Киев беше по-скоро спокойна.

Жилищна постройка в град Чернигов в Северна Украйна се е запалила, откакто била ударена от ракета.

Друг северен украински град - Житомир, беше ударен от ракети през нощта, заяви командването на украинските сухопътни войски. Генералният щаб на украинските въоръжени сили разгласи, че неделя е бил сложен ден за армията, като добави, че съветските военни не престават с обстрела в съвсем всички посоки.

От началото на съветското навлизане са били убити 352 украински цивилни, в това число 14 деца, по данни на вътрешното министерство. Руското министерство на защитата разгласи през вчерашния ден, че има убити и ранени съветски бойци, само че не заяви броя им.

И Киев, и Харков все още са под контрола на украинците, само че и двата града са подложени на масиран обстрел от тази заран.

В неделя Русия е обстрелвала и западните елементи на Украйна, които до този миг бяха релативно пощадени. Това е и повода множеството бежанци да се насочват точно натам.

Междувременно украинската делегация дойде в региона на беларуско-украинската граница, с цел да взе участие в договаряния с представители на Руската федерация.

Сред участниците в украинската делегация са министърът на защитата Алексей Резников и зам.-министърът на външните работи Николай Точицки.

УНИАН отбелязва, че главният въпрос на договарянията е незабавното преустановяване на огъня и изтеглянето на войските от украинска територия.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна с молба за неотложно присъединение на неговата страна към Европейски Съюз по нова специфична процедура. Зеленски съобщи, че Украйна е признателна на сътрудниците си за това, че поддържат Киев.

" Но нашата цел е да бъдем дружно с всички европейци и най-важното - да бъдем равнопоставени ", сподели той.

" Сигурен съм, че го заслужавахме. Сигурен съм, че всичко това е допустимо ", акцентира президентът

Украйна принадлежи на Европейския съюз и блокът би желал страната да се причисли към него с времето, съобщи в това време ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Euronews.

" Наистина те принадлежат към европейското семейство. Те са едни от нас и ние желаеме да влязат в Европейски Съюз ", сподели тя.

" Всяка война има цена и солидарността с Украйна е голяма. Ако погледнете бежанците, които одобряваме в Европейски Съюз, финансовата поддръжка и военното съоръжение, което предоставяме, всичко това демонстрира какъв брой мощна е солидарността с Украйна. Те споделят нашите полезности. Защитават нашите правила. Украйна взе участие в някои наши процеси, като да вземем за пример интеграцията на украинския пазар към единния пазар. Имаме тясно съдействие в енергетиката и други сфери. Те принадлежат към нас. Те са едни от нас и желаеме да се причислят ", съобщи още Урсула фон дер Лайен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР