На пазара на употребявани автомобили на стойност 1,2 трлн. долара

...
На пазара на употребявани автомобили на стойност 1,2 трлн. долара
Коментари Харесай

Защо никой не купува употребявани електромобили?

На пазара на използвани коли на стойност 1,2 трлн. $ цените на колите, задвижвани с акумулатори, падат по-бързо, в сравнение с аналозите с мотори с вътрешно горене. Купувачите ги заобикалят заради липса на дотации, предпочитание да изчакат по-добра технология и продължаващи дефицити в инфраструктурата за зареждане. Ожесточената ценова война, стартирана от Tesla Inc. и конкурентните китайски модели, в допълнение потиска стойностите както на новите, по този начин и на използваните коли, застрашавайки облагите на съперници като Volkswagen AG и Stellantis NV, написа Bloomberg.
 Тъй като множеството нови транспортни средства в Европа се продават на лизинг, автомобилните производители и търговците, които финансират тези преводи, се пробват да възстановят загубите от внезапно падащите оценки посредством повишение на разноските по заеми. Това удря търсенето на някои европейски пазари, които бяха в авангарда на електрификацията. Някои от най-големите купувачи на нови коли, в това число компаниите за отдаване на коли чартърен, понижават покупките на електрически автомобили, тъй като губят пари от препродажби, като Sixt SE изхвърля моделите на Tesla от автопарка си.
„ Когато една кола загуби 1% от цената си, аз върша 1% по-малко облага ", изяснява Кристиан Далхайм, който оглавява отдела за финансови услуги на VW. Проблемите с електрическите автомобили втора ръка имат капацитета да унищожат милиарди евро доходи за по-широката промишленост, прибавя той.

Очаква се проблемите да се засилят през идната година, когато доста от 1,2-та милиона електрическия автомобил, продадени в Европа през 2021 година, ще излязат от тригодишните си контракти за лизинг и ще навлязат на пазара на използвани коли.
 Начинът, по който фирмите се оправят с този проблем, ще бъде от основно значение за финансовите им резултати, доверието на потребителите и в последна сметка за декарбонизацията – в това число проекта на Европейския съюз (ЕС) за последователно прекъсване на продажбите на нови коли, работещи с изкопаеми горива, до 2035 година
„ Няма търсене на използвани електрически автомобили ", акцентира Мат Харисън, основен действен шеф на Toyota Motor Corp. за Европа.

Компаниите могат да насочат захранвани с акумулатори коли към оферти за подвижност и стартъп компании за споделено пътешестване, само че има лимитирано търсене от тези бизнеси. Нежеланите коли с мотор с вътрешно горене постоянно се озовават в Африка, където предизвикват проблеми със замърсяването. Този пазар значително е затворен за електрически автомобили, тъй като няма развита зарядна инфраструктура.

Но какво става в Китай? Доходоносните дотации трансфораха страната в електромобилен колос, само че също по този начин сътвориха гробища на изоставени транспортни средства, задвижвани с акумулатори. Подобни образци може да засилят апелите на консервативните политици в Европа и Съединени американски щати за анулация на помощта за промишлеността, защото предстоят основни избори през 2024 година

Предупредителните знаци към електрическите автомобили се появиха при започване на тази година, когато Tesla стартира нападателно да понижава цените в опит да поддържа продажбите. Това провокира ценова война, защото други производители я последваха, подкопавайки рентабилността за едни и увеличавайки към този момент огромните загуби за други.

Цените на електрическите автомобили втора ръка паднаха с към една трета през годината до края на октомври, в съпоставяне със спада от едвам 5% на общия пазар на използвани коли, демонстрират данни на уеб страницата iSeeCars.com. Употребяваните електрически автомобили се нуждаят от повече време за продажба от бензиновите модели даже след доста понижение на цените.
В Германия, най-големият авто пазар в Европа, множеството нови транспортни средства първо се продават като фирмени и по-късно още веднъж навлизат на частния пазар на използвани коли една до три години по-късно. Но със забавянето на поръчките на нови електрически автомобили, от ден на ден и повече използвани модели събират прахуляк на партиди повече от 90 дни, което значи, че са се трансформирали в „ рисков инвентар ", акцентира консултантската компания Deutsche Automobil Treuhand.

Човек би трябвало доста да понижи цените, единствено с цел да накара клиентите да погледнат към електрическите автомобили ", разяснява Дирк Ведиген декор Кнап, който управлява група, представляваща дилъри на VW и Audi.

Част от казуса е, че промишлеността борави с използвани електрически автомобили за първи път. Докато колите с мотор с вътрешно горене могат бързо да бъдат оценени въз основа на тяхната възраст и пробег, няма необятно публикувани проби, които да дефинират качеството на батерията, показва Ведиген декор Кнап. Батерията съставлява към 30% от цената на електрическото транспортно средство, дял, който се чака да намалее през идващите години.

Със сигурност някои електрически автомобили се показват добре години след първичната им продажба, с по-малка от предстоящото обезценка на батерията, счита Майк Тиндал, анализатор в HSBC. Колите на Tesla може да се продават бързо на пазара втора ръка заради репутацията на марката като софтуерен водач и нейните постоянни безжични софтуерни актуализации. Странният електрически i3 на BMW AG, показан преди десетилетие, даже се трансформира в фетиш.

Все отново множеството консуматори остават резервирани по отношение на покупките на използвани електрически автомобили. Производителите към този момент работят върху нови технологии за акумулатори, в това число твърдотелни, които дават обещание по-евтини коли с по-голям пробег и по-бързо зареждане. Компании като Mercedes-Benz Group AG и BMW оповестиха проекти да показват няколко електрическия автомобил от последващо потомство към средата на десетилетието, до момента в който Volkswagen, Stellantis и Renault създават модели, които ще костват под 25 000 евро.

Ayvens, компания за ръководство на автопаркове, която оперира с към 3,5 млн. транспортни средства, споделя, че несигурността към електромобилната технология ще убеди повече клиенти да вземат на лизинг, вместо да купуват - ускорявайки прехода от персонална подвижност към такава, при която плащаш при потребност.

„ Електромобилите са ускорител на прехода от благосъстоятелност към консуматор ", акцентира Ани Пин, основен търговски шеф на Ayvens.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР