На първоначална пресконференция днес, в конферентната зала на Бизнес инкубатора

...
На първоначална пресконференция днес, в конферентната зала на Бизнес инкубатора
Коментари Харесай

Стартира проект „Център за подкрепа на лица с увреждания, вкл. с тежки множествени увреждания и техните семейства в Община Кърджали”

На първична конференция през днешния ден, в конферентната зала на Бизнес инкубатора бе показан следващия план на Община Кърджали със обществена устременост, а точно „ Център за поддръжка на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания и техните фамилии в Община Кърджали ” с безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ по процедура BG05M9OP001-2.061 Подкрепа за лицата с увреждания – Компонент 2 с Министерството на труда и обществената политика. Неговата обща стойност е 999 999,88 лв., а срокът за осъществяване е от 2 декември 2021 година до 30 юни 2023 година. Целите и дейностите по плана показа шефът на Дирекция „ Хуманитарни действия ” в общинската администрация Шерин Сюлейман.

От думите й стана ясно, че главната цел на плана е да се обезпечи качествена грижа на лицата с тежки увреждания посредством основаване на Център за поддръжка на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания и техните фамилии.

„ Проектното предложение планува откриване на Център за поддръжка на лица с увреждания,вкл.с тежки множествени увреждания и техните фамилии в Община Кърджали, с потенциал 30 места,съгласно Картата на услугите за поддръжка в общността към Плана за деяние за периода2018-2021г.за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа. В Центъра ще се обезпечат дневни, полудневни и почасови услуги като грижа, рехабилитация, терапия, консултиране, информиране и поддръжка, в това число и на лицата полагащи грижи за тях в домашна среда, мобилни услуги и други подкрепящи действия,съгласно спецификата и потребностите на целевата група ”, сподели Шерин Сюлейман.

По думите й в границите на плановото предложение ще се построи нужната обществена инфраструктура за даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги и мобилни услуги на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания и техните фамилии. За задачите на плана Община Кърджали дава постройка общинска благосъстоятелност находяща се в гр.Кърджали, бул.Беломорски.

Проектните действия включват строително – ремонтни действия, съоръжение и обзавеждане, закупуване на транспортни средства, асортимент и наемане на личен състав, образование и супервизия на личния състав и откриване и даване на обществена услуга Център за поддръжка на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания и техните фамилии за интервал от 12 месеца, описа Шерин Сюлейман.

Тя посочи и целевите групи по плана, а те са лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания в риск и техните фамилии и лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания, ползващи резидентни услуги и техните фамилии.

Договор № BG05M9OP001-2.061-0010-С01 „ Център за поддръжка на лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания и техните семейство в Община Кърджали»,по Процедура за даване на безплатна финансова помощ:BG05M9OP001-2.061 „ Подкрепа за лицата с увреждания» – Компонент 2, финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.,съфинансиран от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд

Чрез осъществяване на плановото предложение ще се основат условия и предпоставки за вложение в сложни интегрирани ограничения, ориентирани към възстановяване на достъпа до обществени и здравни услуги на лицата с увреждания, вкл.с множествени увреждания.

Шерин Сюлейман уточни и предстоящите резултати от реализацията на плана:

„ -Създаване и даване на качествени обществени и интегрирани здравно-социални услуги на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания и техните фамилии.

-Предоставяне на качествена грижа и поддръжка на лицата от целевата група съгласно самостоятелните им потребности.

-Повишаване качеството на живот на хората с увреждания и техните фамилии и превъзмогване на последствията от общественото изключване и бедността. – Осигуряване на еднакъв достъп до обществените услуги.

-Подкрепа на фамилиите, в които има лице с увреждане посредством основаване на опция за възстановяване на достъпа до услуги за кариерно развиване, поощряване присъединяване на пазара на труда и възобновяване на трудовата интензивност.

– Разширяване на предоставяните услуги в Община Кърджали. -Разширени опциите за прилагане на обществени услуги, предоставяни в общността;

-Осигуряване на равнопоставено присъединяване в живота на локалната общност; – Превенция на институционализацията на лицата с увреждания, включително на лицата с тежки множествени увреждания;

-Осъществяване на положително съдействие на заинтригуваните институции и организации ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР