На първо четене Народното събрание прие пакета данъчни закони, внесени

...
На първо четене Народното събрание прие пакета данъчни закони, внесени
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене пакета данъчни закони на правителството

На първо четене Народното събрание одобри пакета данъчни закони, импортирани от държавното управление. Въвежда се налог за берачите на диворастящи гъби и плодове. С други промени в закона за налозите върху приходите на физическите лица, Народното събрание даде опция при вписване на касови бележки да може да се връща Данък добавена стойност.

Данъкът за бране на гъби и горски плодове, в това число и трюфели, като се изключи лечебните растения, в случай че влезе в действие, ще засегне близо 30 хиляди регистрирани в активността. Доходите ще се таксуват еднократно, като различният налог ще е в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете.

Тази мярка, подкрепена на първо четене от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и от Движение за права и свободи, беше оспорена в пленарната зала. Според " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ тя е неприложима. Депутатът Даниел Петров от " Възраждане " се аргументира:

" Нищо от тези налози няма да бъде събрано. Трябва да има закон, който да го урегулира - от метода на извличане до митниците. Тогава ще има събираемост за този бранш, само че не е в този случай ".

С други прокарани на първо четене промени за повишение на събираемостта на налозите, се планува опция за връщане на Данък добавена стойност на физическите лица до 100 лв., при вписване на касови бележки.

Оспориха ги от Българска социалистическа партия.

" Някой мисли ли, че за тази сума ще се заинтересоват данъкоплатците и ще си изгубят времето да записват стотици касови бележки всеки месец? ", уточни социалистът Георги Гьоков.

В претекстовете към законопроекта е записано, че се предлага прецизиране на наредбите, свързани с прилагане на данъчни облекчения за здания, получили документи с клас на енергопотребление, подбудено от промени в Закона за енергийната успеваемост и наредбите по неговото използване.

Друго предложение е данъкът върху транспортните средства във връзка с корабите да се дефинира от чиновник на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на корабите, поддържан от Изпълнителна организация „ Морска администрация “.

Предлага се въвеждане на мостри на заявки и документи, издавани от общините, за признание, практикуване или погасяване на права или отговорности по отношение на локалните налози.

Предвижда се размерът на налога върху недвижимите парцели да може да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите в границите, избрани в закона.

Предлага се уеднаквяване на размера на оборота на данъчно задължените лица, който размер е едно от изискванията за използване на патентен налог, с размера на прага за регистрация по Закона за налог върху добавената стойност.

Предлага се прецизиране на описанието на структура с код М1 в закона. Друго предложение е да се актуализира базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на здания на две години.

Предвижда се годишно актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на аграрни земи.

Предлага се въвеждане на патентен налог за юридическите лица, осъществяващи активност като заведения за хранене и развлечения.

В преходните и заключителните разпореждания се предлага смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане по отношение на непризнаване за данъчни цели на счетоводните разноски за изкупуване на диворастящи гъби и плодове, като се изключи такива от лечебните растения.

Депутатите утвърдиха и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се вкарват разпоредбите на европейска инструкция за обезпечаване на минимално дейно данъчно облагане на огромни многонационални групи предприятия и огромни напълно национални групи, опериращи на единния пазар, посредством първично и вторично облагане с спомагателен налог.

Едновременно с това, се вкарва и народен спомагателен налог, с който да се таксуват съставните формирания на една многонационална група предприятия, които се намират в България, или на огромна национална група предприятия, в сходство с предоставяната в директивата опция.

Минималното дейно данъчно облагане ще се ползва за компании с оборот от минимум 750 000 000 евро или левовата им равноценност. Ставката е равна на позитивната разлика сред 15 на 100 и размера на ефикасната данъчна ставка, плануват промените.

Въвеждаме народен спомагателен налог от 5%, ставката на корпоративния налог е 10%, сподели Людмила Петкова, шеф на дирекция „ Данъчна политика “ в Министерството на финансите. Петкова уточни, че у нас има общо 589 крайни компании майки, като от тях 309 са от Европейски Съюз, пет в България и 280 отвън Европейски Съюз. Директивата позволява, когато страната членка има по-малко от 12 крайни компании майки, а ние имаме пет, да не се ползва директивата за шест години, сподели Петкова. Когато се отсрочи директивата, другите страни членки имат задължението да обложат съставните предприятия. Ако сдружение майка е във Франция, има дъщерно в България, България е отсрочила използването на директивата, облагата на дъщерното сдружение в България ще бъде дообложено във Франция с 5 %. Т.е. България, в случай че отсрочи директивата, това значи загуба на доходи за националния бюджет, изясни тя. Петкова изясни, че се вкарва изключение, което е с непрекъснато деяние, и една огромна част от предприятията в България в никакъв случай няма да платят този спомагателен народен налог.

Георги Ганев от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) разяснява, че можем да отлагаме за съвсем десетилетие въвеждането на този световен корпоративен налог, само че въпросът е коства ли си от позиция на налозите, които ще заплащат компании, които работят в България.
Отговорът от това, което чухме, е „ не “, тъй като фирмите ще заплащат същата сума налог, единствено че не тук, а някъде другаде, уточни той. Българските сдружения майки в никакъв случай няма да платят повече от сегашните си 10%, само че за тези компании, които имат майки в чужбина, ще се промени структурата на сумите, които заплащат – малко повече в България, малко по-малко във Франция, изясни Ганев.

Павела Митова от „ ИТН “ разяснява, че вместо да бъдем забавна капиталова дестинация, непринудено се причисляваме към тази самодейност и „ се пренатягаме “.

Йордан Тодоров от „ Възраждане “ не се съгласи, че вложителите ги притеглят единствено ниските налози. Според него ги притегля също евтината работна ръка и ниската цена на електрическата енергия.

Румен Гечев („ Българска социалистическа партия за България “) уточни, че междинният корпоративен налог в Европейски Съюз е към 23-25% с избрани изключения и изясни за какво не е в полза на България да остане 10%. Според него корпоративният налог в действителност би трябвало да се вдигне на 15%. По думите му никаква връзка няма сред корпоративния налог и частните вложения.

Мартин Димитров (ПП-ДБ) разяснява, че в България ще има две ставки, което обаче не значи, че корпоративният налог за останалите компании би трябвало да стане 15%.

С признатите на първо четене промени се синхронизира Законът за корпоративното подоходно облагане с измененията в Закона за локалните налози и такси, като се вкарва облагане с патентен налог на юридическите лица, осъществяващи активност като заведения за хранене и развлечения.

Въвежда се и нова скица за държавна помощ за аграрни стопани под формата на преотстъпен корпоративен налог, с която да се продължи насърчаването на земеделските стопани, които са микро-, дребни и междинни предприятия, извършващи активност в първичното селскостопанско произвеждане, да влагат преотстъпения налог в тази активност. Предвижда се новата скица на държавна помощ да се ползва за интервала от 1 януари 2023 година до 31 декември 2029 година, само че единствено след датата на приемане на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия.

Депутати одобриха срокът за оферти по измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане и по тези в Закона за налог върху добавената стойност да бъде три дни - до 27 ноември в това число.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР