На първо четене бяха приети законодателни промени, с които се

...
На първо четене бяха приети законодателни промени, с които се
Коментари Харесай

Депутатите приеха законопроект за деполитизиране на училищното образование

На първо четене бяха признати законодателни промени, с които се не разрешава партийна активност в учебните заведения и детските градини. Според претекстовете за тези промени, има доста случаи, при които, по време на предизборни акции, чиновници от Регионалните ръководства на образованието вземат участие в партийни прояви в това число като претенденти.

Промените бяха подкрепени от четирите политически сили от ръководещата коалиция, от ГЕРБ и партия „ Възраждане “ бяха срещу.

От ГЕРБ обявиха, че се дава опция за разпра и няма ясно дефиниране на понятието политическа активност.

Десислава Атанасова съобщи: „ Нарушавате правата на българските жители, в тази ситуация на работещите в тази система, тъй като възбраната, която въвеждате, ще ги ограничи те да се кандидатират за всевъзможни изборни длъжности “.

Министърът на образованието Николай Денков изясни, че се вършат непотребни внушения: „ Ако има някакви репресии, могат да бъдат постановени по правосъден ред, потребност от такова регламентиране има “.

От Българска социалистическа партия поддържаха законопроекта, Ирена Анастасова съобщи: „ За всяка служба има посочени функционалности и тези функционалности се извършват през работното време на работното място “.

От „ Възраждане “ нарекоха законопроекта „ недоносче “, а Цончо Ганев прикани: „ Какво прави българското обучение във връзка с въздействието на задгранични Неправителствени организации, част от които до напълно скоро е бил и сегашният министър “.

Със законопроекта на Министерски съвет се цели системата на междинното обучение да се деполитизира със закон.

В претекстовете се показва, че законодателните промени са подбудени от голям брой случаи, при които чиновници от Регионалните ръководства на образованието в страната правят политическа активност и вземат участие интензивно в партийни мероприятия по време на предизборни акции, в това число и в качеството им на претенденти в листи на партии и обединения, съобщи БНР.

Вносителите означават, че с предлаганите промени ще се обезпечи самостоятелност в междинното обучение и цялостна възбрана на политическа пропаганда в системата на предучилищното и учебно обучение.

За поредна седмица в програмата на Народното събрание са включени плановете на решения на ГЕРБ за обезщетителен механизъм за църкви, лечебни заведения, обществени домове поради цената на тока, и на „ Възраждане “ за унищожаване на зеления документ като вход за постройките на Народното събрание.

Проектите са включени като точки за утрешното пленарно съвещание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР