На първи октомври започва приемът по схемата „Помощ в подкрепа

...
На първи октомври започва приемът по схемата „Помощ в подкрепа
Коментари Харесай

От 1.10 започва приемът в подкрепа на розопроизводителите по разработената за отрасъла COVID схема

На първи октомври стартира приемът по схемата „ Помощ в поддръжка обезпечаването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за превъзмогване на следствията от отрицателното икономическо влияние от COVID-19 “. Помощта е в размер до 100 лв. на декар за направените разноски за произвеждане на цвят от маслодайна роза до интервала на прибиране на реколтата (до „ бране “).

Чрез държавната помощ ще се подкрепят аграрни стопани, отглеждащи маслодайна роза, за покриване на част от направените разноски по произвеждане на маслодайна роза за стопанска 2020-2021 година, и които са в неспособност да осъществят продукцията си, тъй като не са съумели да сключат контракти за покупко-продажба с преработвателни предприятия, както и на тези, които имат подписани контракти, само че цветът не е осъществен.

За подкрепяне на бранша се ползват следните ограничения:

Помощ de minimis към розопреработвателни предприятия, за компенсиране на част от разноските, свързани с преправка на цвят от маслодайна роза – годишна продукция 2021 година

С предприемането на тази мярка в поддръжка на преработвателния бранш на маслодайна роза, се даде опция да се повлияе, както върху този бранш, по този начин и върху бранша за произвеждане на цвят от маслодайна роза за понижаване на пазарния дисбаланс, оттова и върху модифицираните размери. Това от своя страна даде опция преработвателните предприятия да бъдат в допълнение подтиквани в реализиране процеса за изкупуване на творби цвят от маслодайна роза, посредством покриване на част от разноските им, което следва да окаже позитивен резултат и върху производителите на първична земеделска продукция, минимизирайки техния риск от неспособност за реализация.

Помощ в поддръжка обезпечаването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за превъзмогване на следствията от отрицателното икономическо влияние от COVID-19.

Предвид данните, че преработвателните предприятия подписват понижен брой контракти, единствено за нужните им лимитирани количества розов цвят, надлежно с дребен брой аграрни стопани, се взе решение да бъдат подкрепени розопроизводителите, които са реколтирали и вложили средства по произвеждане на маслодайна роза, само че няма да имат беритбена акция, защото нямат пазар за творби цвят. В тази връзка и на съображение на Временната рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19, се създаде и нотифицира пред Европейската комисия скица на държавна помощ в поддръжка на розопроизводителите.

Освен това, производителите на рози биха могли да се възползват и от следните схеми за държавни помощи:

Помощ под формата на отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен в първичното селскостопанско произвеждане.

Мярката съставлява скица за подкрепяне на земеделските стопани и цели основаване на облекчени условия за употребяваното от тях гориво за механизирани действия в първичното селскостопанско произвеждане, посредством използване на понижена акцизна ставка на газьола.

Помощ за на вложения в аграрни стопанства посредством преотстъпване на корпоративен налог.

Помощта е под формата на данъчно облекчение – преотстъпва се до 60% от корпоративния налог върху данъчната облага, получена от активност по произвеждане на непреработена растителна и животинска продукция. Преотстъпеният налог се влага в нови здания и нова земеделска техника, нужни за осъществяване на активността по произвеждане на непреработена растителна и животинска продукция в сходство с условията на член 189б от ЗКПО.

Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия.

Подпомагането по схемата на държавна помощ съставлява директна помощ, която е в размер до 80 % от междинните индустриални разноски за развъждане на дадена просвета през съответната стопанска година.

Помощ за компенсиране на разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния интервал.

През 2019 година по предложение на сектора, Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира държавната помощ, като маслодайната роза влезе в обсега на подкрепяне.

Помощта се дава за компенсиране на част от разноските на земеделските стопани, отглеждащи трайни насаждения (семкови и костилкови овощни типове, ягоди, малини и маслодайна роза) по закупуване на артикули и средства за растителна отбрана.

Помощ за съфинансиране на застрахователни награди при обезпечаване на селскостопанска продукция в бранш „ Растениевъдство “.

Помощта се дава под формата на възнаграждение на част от застрахователните награди на аграрни стопани, производители на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, зърнени и маслодайни култури при обезпечаване на първична селскостопанска продукция. По помощта се покриват до 65% от застрахователната награда при обезпечаване на земеделска продукция.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР