На откриването присъстваха десетки ценители на изкуството, свързано с традиционните

...
На откриването присъстваха десетки ценители на изкуството, свързано с традиционните
Коментари Харесай

Пролетна изложба на художествените занаяти представят майсторите от “Дунавска задруга”

На откриването участваха десетки ценители на изкуството, обвързвано с обичайните български занаяти, а одобрение към ръководителя Татяна Колева и членовете на Задругата, както и към присъстващите, насочи кметът Пенчо Милков.

“В актуалния свят сме очевидци и консуматори на механично направени произведения и доста малко хора творят с ръцете си. Вашата работа носи в себе си изключителна хубост, вековна традиция и история, и въодушевява актуалното и бъдещото потомство да цени и пази нашата национална културна еднаквост и завещание ”, уточни в приветственото си слово Милков.

.

.

 

Кметът на Община Русе акцентира и смисъла на построяването на Алея на занаятите, която е планувано да бъде ситуирана на русенския пристан. Там творбите на членовете на сдружението ще посрещат първи туристическия поток, който идва от круизните кораби по Дунава.

 

В изложбата посетителите могат да видят кукли, ръчно рисувани шалове, огърлици, обици, гривни, икони, бродерии, дантели и ризи, а също и редица произведения от керамика. Те са дело на членовете на Задругата и могат да бъдат закупени на място от русенци и посетители на града.

 

.

 

Пролетната галерия е отдадена на 10-годишнината от основаването на “Дунавска задруга на националните художествени занаяти ”, която е правоприемник на Групата на майсторите от Русе, основана през 1967 година Членовете на сдружението са 28 и с изключение на от Русе, има представители на градовете Варна, Горна Оряховица, Велико Търново и Костенец.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР