На около девет милиарда светлинни години от Земята се намира

...
На около девет милиарда светлинни години от Земята се намира
Коментари Харесай

Гигантска космическа структура влиза в противоречие с постулатите на физиката

На към девет милиарда светлинни години от Земята се намира обект, който опонира на актуалните схващания във физиката. Структурата се назовава " Големият пръстен " и се простира в диаметър от 1,3 милиарда светлинни години. За да съпоставим мащабите: най-голямата вселена, която сме разкрили досега е с диаметър от " едвам " 16 милиона светлинни години. 

Обектът е толкоз голям, че заема над 1% от цялата Вселена, която следим в наши дни. Съществуването му би следвало да е невероятно, тъй като опонира на физичните закони, написа в. " Гардиън ".

Алексия Лопес, астроном от Университета на Централен Ланкашър в Англия, откри по-рано още по-голяма галактическа мегаструктура, наречена " Гигантската дъга ". Ученият е и зад най-новите проучвания на " Големия пръстен ". " Настоящите космологични теории не ни дават съображение да считаме, че е допустимо съществуването на структури от подобен мащаб ", сподели Лопес пред The Guardian. Противно на упованията, обаче, се оказва, че те освен се срещат, а се срещат и много постоянно.Например, така наречен " Велика стена Херкулес-Корона Бореалис " съставлява галактичен суперкуп, за който се счита, че е с диаметър 10 милиарда светлинни години.

Защо тези мегаструктури са толкоз значими?

Те се опълчват на това, което е известно като космологичен принцип. Той твърди, че вселената в огромен мащаб би трябвало да бъде хомогенна. Представете си да гледате голям, имобилен океан от разстояние: във всички направления има единствено вода. От тук следва, че не би трябвало да съществуват обекти, по-големи от 1,2 милиарда светлинни години, тъй като, наред с някои други аргументи, Вселената просто не е задоволително остаряла, с цел да е било допустимо те да се образуват.

Само по себе си това изобретение няма да е задоволително, с цел да преобърне нашето схващане за космологията, както я познаваме, само че Лопес има вяра, че астрономите не могат да пренебрегват вечно последствията от тези мегаструктури.

" Тези странности не престават да се замитат под килима, само че колкото повече откриваме, ще би трябвало да се надигнем лице в лице с обстоятелството, че може би нашият общоприет модел се нуждае от преосмисляне ", споделя Лопес
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР