На официалната церемония присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков,

...
На официалната церемония присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков,
Коментари Харесай

Русенци се поклониха пред паметта на Гоце Делчев

На формалната гала участваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, зам.-областният шеф Детелина Ачева, представители на общински и държавни институции, политически обединения, патриотични организации, възпитаници от русенски образователни заведения и родолюбиви жители.

„ Името на Гоце Делчев носят градове и села, квартали, учебни заведения. Духът му носи и това място, където алегорично се пресичат два булеварда - “България ” и “Гоце Делчев ”, сподели в словото си кметът Пенчо Милков. Той се преклони пред паметта на един от най-значимите български революционери, който може да е ярък образец и в съвремието ни.

За присъстващите на събитието беше показана и възстановка на последните дни на Гоце Делчев, проведена от Национално сдружение „ Традиция “ клон „ Ангел Кънчев “ с поддръжката на Община Русе. В нея се включиха още НЧ „ Гоце Делчев-2009 “, НЧ „ Ст. Караджа-2019 “ и клуб ‚Родолюбие “ към Военен клуб-Русе. В формалната гала присъединяване взеха и представители на русенския Младежки гвардейски отряд.

Георги (Гоце) Николов Делчев е роден през 1872 година в Кукуш (дн. Гърция). Заедно с Дамян Груев е един от създателите на Българския македоно-одрински революционен комитет, на който по-късно става началник. През интервала 1898-1899 построява чети - съществени ядра при бъдещото въоръжено въстание, които водят революционна агитация в селата. Той има вяра, че Македония и Одринският вилает би трябвало да се обособят като независима самостоятелна единица в Османската империя с пълноправие на всички народности, живеещи в нея. Загива на 3 май 1903 година в неравна борба с турска потеря край село Баница, Сярско.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР