На официалната си интернет страница румънското министерство на вътрешните работи,

...
На официалната си интернет страница румънското министерство на вътрешните работи,
Коментари Харесай

От март Румъния и България влизат в Шенген с въздушни и морски граници

На формалната си интернет страница румънското министерство на вътрешните работи, представено от Българска телеграфна агенция, оповестява, че на 23 декември е било реализирано политическо съглашение със съответните министерства на Австрия и България за разширение на Шенгенското пространство от месец март 2024 ч. с Румъния и България с въздушни и морски граници. След това през годината ще има договаряния за влизане в зоната за свободно придвижване и със сухопътните граници, показват от ведомството.

Засега няма коментар на новината от българските управляващи.

Съгласуваната на равнище " Европейски съюз " дата на присъединение за въздушния и морския превоз е 31 март 2024 година, а за сухопътните граници вероятността е 2025 година, твърди румънският вестник “Адевърул ”, като се базира на държавни източници.

" След 13 години Румъния най-сетне ще се причисли към Шенген! Имаме политическо съглашение за това ", написа румънският министър председател Марсел Чолаку във Facebook в сряда, 27 декември.

Както Румъния, по този начин и България реализираха съглашение с Австрия за присъединение към европейското Шенгенско пространство за свободно придвижване по море и въздух през март 2024 година Въпросът за отварянето на сухопътните граници беше отсрочен до разискванията, които би трябвало да се проведат през идната година.

Австрия, която преди година наложи несъгласие на влизането на двете страни, при започване на декември показа концепцията за това, което назова " Въздушен Шенген ". Тя съобщи, че е подготвена да смекчи разпоредбите, регулиращи въздушния трафик за България и Румъния, в случай че Брюксел укрепи външните граници на Европейски Съюз. Молбите им бяха наложени несъгласие от Австрия, която от години се оплаква, че би трябвало да се помирява с непропорционално огромно количество незаконна имиграция вследствие на неприятно предпазените външни шенгенски граници.

Шенгенското пространство е основано през 1985 година и включва 23 от 27-те държави-членки на Европейски Съюз, както и техните асоциирани съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР