На общо 120 обществени места във всички общини от Област

...
На общо 120 обществени места във всички общини от Област
Коментари Харесай

Безплатен интернет на 120 публични места в област Варна по европейската wifi4eu

На общо 120 публични места във всички общини от Област Варна е прекарана безжична връзка с високоскоростен WiFi след трите отворени предложения за кандидатстване по европейската самодейност WIFI4EU, оповестяват от Областния информативен център-Варна. Местните администрации са показали определените точки на своите публични уеб сайтове. Варненските общини Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово завоюваха ваучери на обща стойност 180 000 евро – по 15 000 евро за всяка община, които покриват разноските за ново съоръжение или надграждане на към този момент съществуващото с по-съвременно и инсталиране на Wi-Fi на основни точки. Безплатната и висококачествена Wi-Fi връзка би трябвало да бъде поддържана най-малко 3 години.

За трите години на битие на самодейността допълнително от 7 500 общини и административни единици в Европейски Съюз е обезпечен свободен достъп до интернет на публични места. Заради провокациите и рестриктивните мерки, наложени от пандемията от Коронавирус 19, безплатният WI-Fi в обществени зони е основен за улеснение на връзката в персонален и професионален проект. Предвид това и с оглед целта на Европейска комисия за цифрова промяна до 2030 година, бъдещото развиване на самодейността е в основата на въпрос, постъпил към Европейската комисия от докладчик на Европейския парламент. Питането е обвързвано с сполучливото й използване и с капацитета тя да бъде доразвита и надградена. Поставя се въпросът дали комисията обмисля втора фаза на WIFI4EU, както и би ли могла тя да се съчетае с създаването на европейска цифрова еднаквост.

Европейската самодейност WIFI4EU е първата по рода си за безвъзмезден безжичен достъп до интернет, ориентирана непосредствено към общините, допълват от ОИЦ-Варна. Тя предизвиква свободното влизане в мрежата в публични пространства, в това число паркове, площади, публични здания, библиотеки, здравни центрове и музеи. Целта е освен съгласуваност на обособените хора, само че и културен и исторически продан на информация. Бюджетът на самодейността WiFi4EU за трите години на нейното битие - сред 2018 и 2020 година, бе 120 милиона евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР