На нов фронт в американско-китайската технологична война администрацията на президента

...
На нов фронт в американско-китайската технологична война администрацията на президента
Коментари Харесай

САЩ отварят нов критичен технологичен фронт срещу Китай

На нов фронт в американско-китайската софтуерна война администрацията на президента Джо Байдън е подложена на напън от страна на някои законодатели да ограничи работата на американските компании по свободно налична технология за чипове, необятно употребена в Китай. Този ход може да промени метода, по който международната софтуерна промишленост си сътрудничи през границите.

Става въпрос за RISC-V (риск пет), технология с отворен код, която се конкурира със скъпата патентована технология на английската компания за полупроводници и софтуерни разработки Arm Holdings. RISC-V може да се употребява като основен съставен елемент за всичко - от чип за смарт телефон до усъвършенствани процесори за изкуствен интелект.

Някои американски законодатели, в това число двама републикански ръководители на комисии в Камарата на представителите, сенаторът републиканец Марко Рубио и сенаторът демократ Марк Уорнър, упорстват администрацията на Байдън да предприеме дейности във връзка с RISC-V, като се базират на съображения за национална сигурност, оповестява Reuters.

Законодателите показват опасения, че Пекин се възползва от културата на отворено съдействие сред американските компании, с цел да развие личната си полупроводникова промишленост, което би могло да компрометира сегашната водеща позиция на Съединени американски щати в региона на чиповете и да помогне на Пекин да модернизира своята войска. Това са и първите старания, ориентирани към ограничението на работата на американските компании по RISC-V.

Представителят Майк Галахър, ръководител на комисията за Китай в Камарата на представителите, разяснява пред осведомителната организация, че Министерството на търговията би трябвало да " изисква от всяко американско лице или компания да получи лиценз за експорт, преди да се ангажира с организации от КНР по технологията RISC-V ".

Призивите за контролиране на RISC-V са и следващата страница на американско-китайската борба на терена на чиповете, която ескалира предходната година с огромни ограничавания за експорт, които администрацията на Байдън съобщи на Китай, че ще актуализира този месец.

" Китайската комунистическа партия злоупотребява с RISC-V, с цел да заобиколи господстващото състояние на Съединени американски щати в региона на интелектуалната благосъстоятелност, нужна за проектирането на чипове. Американските лица не би трябвало да поддържат тактика за трансфер на технологии към КНР, която служи за утежняване на американските закони за надзор на износа ", декларира пред осведомителната организация Майкъл Маккол, ръководител на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, като прибавя, че желае дейности от Министерството на търговията, което управлява наредбите за експортен надзор, и ще предприеме законодателни дейности, в случай че те не се подхващат.

Бюрото за индустрия и сигурност (специализираното звено на министерството по темата) " непрекъснато прави обзор на софтуерния пейзаж и средата на закани и непрестанно прави оценка по какъв начин най-добре да ползва политиките ни за надзор на износа, с цел да отбрани националната сигурност и да опази главните технологии ", споделя представител на Министерството на търговията.

" Комунистически Китай създава архитектура на чипове с отворен код, с цел да заобиколи нашите наказания и да развие своята промишленост за чипове ", безапелационен е и сенаторът републиканец Марко Рубио. " Ако не разтеглим нашия надзор върху износа, с цел да включим тази опасност, един ден Китай ще ни изпревари като международен водач в проектирането на чипове. "

А сенаторът демократ Марк Уорнър прибавя: " Опасявам се, че нашите закони за експортен надзор не са готови да се оправят с предизвикването на софтуера с отворен код - било то в усъвършенствани полупроводникови планове като RISC-V или в региона на изкуствения разсъдък - и е нужна трагична смяна на парадигмата ".

RISC-V се управлява от основана в Швейцария фондация с нестопанска цел, която координира напъните на фирмите с нестопанска цел за създаване на технологията. Тя е основана в лабораториите на Калифорнийския университет в Бъркли, а по-късно е финансирана от Агенцията за перспективни проучвателен планове в региона на защитата (DARPA) към Пентагона. Нейните основатели я съпоставят с Ethernet, USB и даже интернет, които са свободно налични и се възползват от приноса на хора от целия свят, с цел да създадат нововъведенията по-бързи и по-евтини.

Технологии на Huawei

Ръководителите на китайската компания Huawei Technologies одобряват RISC-V като дирек на напредъка на страната в създаването на лични чипове. Но Съединените щати и техните съдружници също се възползват от нея, като колосът в региона на чиповете Qualcomm работи с група европейски автомобилни компании по RISC-V чипове, а Гугъл декларира, че ще направи по този начин, че Android, най-популярната мобилна операционна система в света, да работи с RISC-V чипове.

Според управлението на Qualcomm RISC-V ще форсира нововъведенията в чиповете и ще промени софтуерната промишленост.

Ако администрацията на Байдън контролира присъединяване на американските компании в основаната в Швейцария фондация по метода, по който се пробват да го създадат законодателите, този ход може да усложни модела, по който американските и китайските компании работят дружно по отворени механически стандарти. Освен това може да сътвори спънки пред устрема на Китай да си обезпечи самодостатъчност в региона на чиповете, както и пред напъните на Съединени американски щати и Европа за основаване на по-евтини и по-универсални чипове.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР