На националния празник на България - 3 март - отбелязваме

...
На националния празник на България - 3 март - отбелязваме
Коментари Харесай

България свежда глава пред саможертвата на героите, извоювали Освобождението ни

На националния празник на България - 3 март - означаваме 145 години от Освобождението на страната от османско робство. Събития по случай празника ще има в цялата страна и в разнообразни точки по света. 

Краят на Руско-турската освободителна война (1877-1878)

 

На 19 февруари 1878 година (ст.ст). в съветската основна квартира в гр. Сан Стефано (дн. Йешилкьой) е подписан Санстефанският кротичък контракт от съветските представители граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов, а от страна на Османската империя - от Сафет паша (министър на външните работи) и Садулах бей, сочи информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. С контракта се поставя завършек на войната.

 

Условията на контракта се създават въз основа на Одринското помирение ( " Основание на мира " ), подписано на 31 януари 1878 година в Одрин. С него се урежда ситуацията на България, която се основава като самостоятелно васално княжество с национално християнско държавно управление и национална милиция. Границите обгръщат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунска област и Халкидическия полуостров). Общата ѝ повърхност възлиза на към 172 000 кв. километра. Договорът планува отпред на страната да стои княз, избиран от популацията и одобряван от Високата врата, и със единодушието на Великите сили. 

 

Въвеждането на новото ръководство и надзорът за неговото използване се поверява на съветски императорски комисар за период от две години. За същия период за обезпечаване на реда в страната се планува да останат съветски войски и се не разрешава пребиваването на османски войски в княжеството. Договорът урежда и въпросите за годишния налог, който България би трябвало да заплаща на Османската империя за недвижимите парцели на поданиците ѝ в България. 

 

Англия и Австро-Унгария се афишират срещу Санстефанския контракт, тъй като, съгласно тях, той заплашва техните ползи. По тяхна самодейност е призован Берлинският конгрес (13 юни-13 юли 1878), на който е признат Берлинският контракт (13 юли 1878). С него се ревизира и заменя Санстефанският кротичък контракт. 

 

Денят на освобождението на България

За първи път Денят на освобождението на България се е чествал на 19 февруари 1880 година От 31 декември 1887 година 19 февруари стартира да се отбелязва като Ден на освобождението на България.

 

В бюлетина на Българската телеграфна организация от 18 февруари (2 март нов стил) 1898 година, в информация от София се показва, че по случай 20-годишнината от освобождението на България ще има церемониален молебен и че всички държавни институции ще бъдат затворени денем. 

 

На идващия ден Българска телеграфна агенция оповестява:

" София 19 февруари (3 март  нов стил) 1898 година По случай 20-годишнината от освобождението на България в 10:00 ч. сутринта в катедралната черква „ Свети Крал “ се отслужи признателен церемониален молебен в наличието на господа министрите. Всичките цивилен служители, висшето офицерство и при многочислен народ. След молебена създаде се церемониал на целия Столичен гарнизон, който дефилира пред  господина военния министър - полковник Иванов, представляващ негово царско височество княза, висш шеф на войската. Негово превъзходителство, господин Бахметиев, съветският представител, съпроводен от висшия личен състав на Императорското дипломатическо агентство, благоволи да участва също на тържеството. "

 

След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година за първи път празникът е маркиран по нов жанр на 3 март 1917 година и се е отбелязвал като формален празник до октомври 1951 година, когато е анулиран с Кодекса на труда. Еднократно денят е празнуван като формален празник през 1978 година във връзка на 100-годишнината от освобождението на България от османско робство.

 

Честването на 3 март е възобновено през 1987 година, като до 1989 година денят се е отбелязвал като формален празник с решение на Юлския пленум от 1987 година на Централния комитет на Българската комунистическа партия и на Министерския съвет. 

 

Датата на подписването на Санстефанския кротичък контракт - 3 март, е оповестена за народен празник на България с решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 година и на Народното събрание от 5 март с.г. и се отбелязва като Ден на освобождението на България от османско робство.

 

3 март ще бъде маркиран в цялата страна

Домакинството на местните тържества на Шипка тази година се пада на Габрово. На площад „ Възраждане “ от 9:30 часа ще бъде повдигнат националния ни байрак. 

 

Служебният министър-председател Гълъб Донев ще взе участие в тържественото честване на връх Шипка. В 11:30 часа министър председателят ще одобри почетния часовой, след което ще участва на заупокойната молитва в памет на починалите войни, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, а в 11:45 ч. Донев ще насочи одобрение. Премиерът ще взе участие и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата. 

 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие през днешния ден в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния боец в София, където ще отдадат респект пред паметта на починалите за свободата на България. Това оповестиха от прессекретариата на президента. В нея ще вземат участие представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър. По време на церемонията, при осъществяване на химна, ще бъде създаден салют от двадесет артилерийски залпа. 

 

В 12:00 ч. ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред формалния вход на постройката на администрацията на президента.

 

От 18:30 ч. на площад „ Народно заседание “ ще се състои тържествената заря-проверка във връзка националния празник на България. Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще произнесе слово. В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря инспекция ще бъде бригаден военачалник Пламен Йорданов – шеф на щаба на Сухопътните войски. Премиерът Гълъб Донев ще участва на тържествената заря-проверка

 

В строя ще бъдат знамената светини, знак на най-възвишените обичаи и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния героизъм на Българската войска: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

 

По-късно Румен Радев ще бъде хазаин на обичайния формален банкет по случай националния празник - 3 март, в Централния боен клуб в София.

 

В Кюстендил ще бъде извършено състезанието  " Лъвски скок ". С шествие от площад " Св. Иван Рилски " до Двореца на културата ще стартира на следващия ден тържественото отбелязване на 3 март в Перник. В Пазарджик по цялата височина на административната постройка на Общината ще бъде спуснат народен трикольор с дължина над 50 метра. Неизвестен марш, посветен на Васил Левски, ще бъде изпълнен за първи път в Бургас във връзка днешния ден. Богата стратегия по случай 3 март ще има и в доста други градове в страната.

 

Проверка-заря ще има и в Пловдив от 18:30 ч., Варна – 19:30 ч., в Сливен от 19:00 ч., Сандански от 17:30 ч. и Чепеларе от 19:00 ч.

 

Националният празник на България ще бъде маркиран в разнообразни точки по света

 

Статуята на Христос Спасител на хълма Корковадо в Рио де Жанейро ще бъде осветена в цветовете на националния байрак, а церемонията ще бъде предавана онлайн в канала на Посолството на Република България в Бразилия в YouTube. Най-високата постройка в Чикагосъщо ще светне в цветове на българския трикольор. По случай Деня на Освобождението трибагреникът ни ще бъде развян пред кметството в Монреал, Канада. В цветовете на българското знаме ще светне и Мемориалният мост „ Фредерик Дъглас “ във Вашингтон.

 

С концерт на Илия Луков българите в Братислава ще отпразнуват Деня на Освобождението. Концерт по случай 3 март ще има и в Българския културен дом в Будапеща. 

 

По самодейност на упълномощения за Гана български дипломат Янко Йорданов на 26 февруари 2023 година в Акра се състоя празненство във връзка Националния празник на България – 3 март. Това бе и мотив за присъстващите да се закичат с български мартеници. Подобно празненство се провежда в Акра за първи път от 20 години насам.

 

НСО подхваща ограничения за сигурност в София

 

Националната работа за защита (НСО) ще предприеме ограничения за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София на националния празник на България. 

Служителите на НСО ще правят инспекции за предмети, общоопасни средства и субстанции на съображение член 30, алинея 1 от Закона за Националната работа за защита. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

 

Българска телеграфна агенция

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР