На над 110 000 седмокласници и десетокласници днес им предстои

...
На над 110 000 седмокласници и десетокласници днес им предстои
Коментари Харесай

Матурата по български език за 7 клас е днес, какво трябва да се знае?

На над 110 000 седмокласници и десетокласници през днешния ден им следва национално външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) през днешния ден.

Изпитът ще се състои в учебните заведения, в които учат. Ще се позволяват в постройките против документ за идентичност и служебна записка.

Трябва да пишат с черен химикал, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът по български език и литература за седмокласниците стартира през днешния ден в 10:00 часа. На него ще се явявaт повече от 60 000 деца.

Неговата дълготрайност е150 минути. Учениците би трябвало да са влезнали в класните стаи най-късно в 9:30 часа.

В 7:45 часа, в Министерство на образованието и науката се тегли разновидността по БЕЛ, по който ще работят учениците в седми клас.

Децата със специфични просветителни потребности ще има 80 минути по-дълго време за работа.

Тестът по БЕЛ за седми клас има 26 задания. От тях 18 въпроса са със затворени отговори, като се избира една от четири благоприятни условия. Има 6 задания със свободен къс отговор и една - с уголемен свободен отговор.

Последната задача е обстоен преразказ по неизучавана художествена творба.

До 8:30 часа би трябвало да са в клас над 52 000 десетокласници. Тяхното външно оценяване стартира в 9:00 часа през днешния ден.

Равнището на подготвеност по български език и литература в края на първия гимназиален стадий се ревизира документално посредством тест с общо 23 задания. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 - с къс свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за уголемен свободен отговор, в който би трябвало да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за основаване на текст - обобщение, заявление или CV. Изпитът продължава 90 минути - два слети образователни часа.

Матурата по математика за учениците в седми и в десети клас е на 16 юни.

Максималният брой точки на всички изпити е 100, като резултатите би трябвало да са ясно до 28 юни тази година.

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се употребява като балообразуващ детайл при приема на възпитаници в осми клас.

С резултата на матурата от десети клас учениците от обединените учебни заведения аплайват за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието си във втория гимназиален стадий.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР