На място хората омаловажават подобни възможности, противопоставяйки се на дивите

...
На място хората омаловажават подобни възможности, противопоставяйки се на дивите
Коментари Харесай

Какво се случва между Сърбия и Косово и защо Брюксел се тревожи?

На място хората омаловажават сходни благоприятни условия, противопоставяйки се на дивите спекулации — и дезинформация — върлуващи в обществените мрежи. За локалните тези периодически ескалации са обикновено събитие и не са безусловно буреносни предвестници за връщането на кръвопролитията, доминирали Балканите през 90-те години.

И въпреки всичко с пълномащабната война на Русия, която бушува на изток в Украйна, Европа е на ръба. Основното напрежение, което провокира разногласието предходната седмица, не изчезва. Разгорещената изразителност сред водачите на Сърбия и Косово продължава. Междувременно новите правила, които провокираха митинги предходната седмица, просто бяха отсрочени с месец, оставяйки казуса забранен.

НАТО и Европейски Съюз също по този начин са надълбоко обвързани с локалните мироопазващи старания, което дава на институциите още една евентуална точка на възпламеняване, когато те към този момент се борят да запазят единение по отношение на Украйна.

Какво се случи предходната седмица?

Спорът, който продължава минимум от септември предходната година, се свежда до това, че Косово желае да упражни по-голямо въздействие върху етническото сръбско болшинство, съсредоточено в северната част на страната. Сърбия, съседката на Косово, не признава независимостта на Косово и се опълчи на тези стъпки, пишат от брюкселското издание “Politico”.

Миналия уикенд косовските сърби реагираха съответно на нова мярка, която ще изисква от тях да употребяват издадени от Косово регистрационни табели за коли и хората, влизащи в страната през Сърбия, да получават специфични документи за влизане.

Протестиращите блокираха пътища наоколо до границата. Бяха издигнати барикади. Разпространиха се спекулации, че бунтовници са стреляли по косовската полиция, само че по-късно беше доказано, че няма ранени.

Почти седмица по-късно, в събота, беше стреляно по посока на лодка, пренасяща косовски служители на реда, опитваща се да патрулира на границата по продължение на Газиводе (според Сърбите) или Уйман (според косовските власти). Езерото също е част от продължаващ спор сред двете страни и за малко беше преименувано на езерото Тръмп през 2020 година, когато някогашният президент на Съединени американски щати се намеси.

Ситуацията беше задоволително напрегната и се стигна до там, че локалната ръководена от НАТО мироопазваща задача, известна като Косовските сили или КФОР, излезе с изказване, в което се споделя, че е " подготвена да се намеси, в случай че стабилността е застрашена “.

Но на място митингите не изглеждаха чак толкоз ужасни, а на час път от барикадите в Прищина се организира концерт.

Миналата неделя късно вечерта се организира среща сред президента, премиера и министъра на външните работи на Косово с посланика на Съединени американски щати в страната и след нея косовските управляващи отложиха осъществяването на противоречивите ограничения с месец - до 1 септември.

Широко публикувано е мнението, че главната причина за случаите е непрекъснатото утежняване на водения от Европейски Съюз разговор сред Косово и Сърбия, който бе стартиран през 2011 година за разрешаване на техническите проблеми - като регистрационните номера или взаимното признание на академични дипломи.

От септември предходната година двете страни се пробват да уточнят детайлностите по съглашението за регистрационния номер в границите на разговора в Брюксел и не съумяха да го създадат.

Каква е историята?

Регионът на Западните Балкани стана очевидец на обширни борби и кръвопролития през 90-те години, когато Югославия се разпадна, предизвиквайки поредни войни сред нейните някогашни републики.

Националистическите политици и междуетническите напрежения постоянно провокират прояви даже през днешния ден, изключително в Босна и Херцеговина и Косово. Но от 1999 година нищо не е достигнало мащаба на войната в Украйна, почнала след нашествието на Русия на 24 февруари.

През 2008 година Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия. През последните две десетилетия страната беше очевидец на по-голямо присъединяване на НАТО, Организация на обединените нации и Европейски Съюз, в сравнение с в която и да е друга европейска страна, с цел да се предотвратят вероятни кръвопролития.

В Косово министър-председателят Албин Курти встъпи в служба през 2021 година, като завоюва изборите с удивително болшинство като водач на партията Vetëvendosje, известна с това, че подлага на критика голямото въздействие, което интернационалните групи имат върху вътрешните работи на страната.

Откакто пое поста, Курти възприе по-конфронтационен метод както към Европейски Съюз, по този начин и към Сърбия от доста от своите прародители.

Курти също е по-настоятелен по отношение на етническото сръбско малцинство в страната, което е концентрирано в северните анклави, където времето повече или по-малко е спряло от 1999 година Сръбският динар към момента се употребява необятно в тези региони и Белград продължава да финансира техните здравни и просветителни системи. Много от жителите там имат единствено сръбско поданство, даже до момента в който живеят на косовска територия.

От години държавните управления на Косово избират да се отнасят внимателно към тези северни територии, макар че конституцията на страната механически й дава правото да упражнява суверенитет над региона. Курти потегли в друга посока, като постоянно изпращаше специфични полицейски елементи на север, с цел да се оправят с проблеми, вариращи от противозаконна контрабанда до митинги.

От сръбска страна президентът Александър Вучич също не бяга от борба, обвинявайки Косово, че е предизвикало експулсирането на косовските сърби с последните си ограничения. Мнозина изтълкуваха това като знак, че Сърбия ще реагира военно.

Каква е ролята на НАТО и Европейски Съюз?

В случай, че борбата в действителност избухне, Косово и Сърбия са обвързани със съглашение, в което НАТО има последната дума. Пактът дава на Косово нещо сходно на отбраната на НАТО по член 5, съгласно който " офанзива против един е офанзива против всички "., макар че Косово не е член на НАТО.

В допълнение към водените от НАТО войски на място, НАТО може неотложно да разположи сили зад хоризонта или аварийни сили в страната, в случай че е належащо.

Европейски Съюз също играе роля в ръководството на рецесии. Докато косовската полиция е първата, която реагира на всеки случай в страната – както беше предходната неделя – локалната задача на Европейски Съюз е идната по ред. Международни полицейски сили, финансирани от Европейски Съюз, получиха специфични качества, изключително на север, с цел да оказват помощ с " оперативния надзор на тълпата и безредиците “.

Какво следва?

За момента барикадите са отстранени. Но ограниченията, които ги накараха да се повишат, бяха отсрочени единствено до 1 септември с вярата, че може да се откри решение. Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел удостовери, че двете страни ще се срещнат в Брюксел на 18 август.

И въпреки всичко вероятността казусът да бъде решен за месец наподобява слаба.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР