На места имаше много валежи, затова стопаните не можаха да

...
На места имаше много валежи, затова стопаните не можаха да
Коментари Харесай

Лозарите не очакват висока реколта

На места имаше доста превалявания, по тази причина стопаните не можаха да влязат да пръскат в точния момент и се принудиха да водят сериозна битка с заболяванията и вредителите по насажденията. По тази причина доста лозари завършиха със своята годишна продукция още през май. В други райони паднаха градушки и унищожиха реколтата, а на трети пък имаше голямо засушаване, което докара до това добивът е извънредно невисок.
" Не чакам висока годишна продукция. С сътрудниците обсъждаме, че като не може да направи друго страната - да помогне за премахване на лозята. Искаме една стратегия за премахване, да се отпуска избрана сума, с цел да се унищожат лозовите насаждения, тъй като и за това разходът е много висок ", разяснява пред agri.bg Атанас Василев, ръководител на УС на Националното съдружие на българските лозари.
Лозарите, които имат единствено винени лозя и не са построили мазета са пред банкрут, те се молят да получат средства, с цел да освободят площите, с цел да отглеждат други култури и да спрат загубите, излиза наяве от думите му. Разбираме, може да не сме нужни на българската стопанска система и българското земеделие, защото вносът е доста нападателен и ние нямаме място под слънцето, споделя Василев.
Въпреки че изключителната мярка за заличаване на реколтата на зелено е предстояща от лозарите, които нямат различен избор, тя излиза доста късно и както постоянно нещата стават в последния миг, считат от сектора.
" За да аплайваш по тези ограничения би трябвало да нямаш отговорности към страната и общините - в противоположен случай не подлежиш на подкрепяне, само че за какво да се прави по този начин. Нека да се разреши на хората да аплайват, а парите, които получи стопанинът - страната да си ги удържи за покриване на отговорности към нея. Това също е помощ и по този начин ще се цялостни и хазната. Сега би трябвало да си безупречен на всички места, с цел да получиш пари, тогава защо са ни ", декларира ръководителят на Сдружението на българските лозари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР