На междинните избори на 8 ноември гласоподавателите в САЩ решават

...
На междинните избори на 8 ноември гласоподавателите в САЩ решават
Коментари Харесай

DW: Междинните избори в САЩ - „безпрецедентен момент в историята на Америка“

На междинните избори на 8 ноември гласоподавателите в Съединени американски щати вземат решение коя партия ще има болшинство в Конгреса. Теми като аборт или стопанска система играят значима роля. Но става дума и за доста повече. Това се твърди материал на Deutsche Welle (DW) с създател Карла Блейкър, оповестен броени дни преди вота в Съединените щати

През 2014 година изборната интензивност на междинните избори в Съединените щати доближи рекордно ниско равнище – участваха по-малко от 42% от имащите право на глас. Гласуването бе сред два президентски вота и на избор подлежаха всички членове на Камарата на представителите, една трета от Сената и доста губернатори. На идващите междинни избори през 2018 година, когато президент бе Доналд Тръмп, интензивността скочи до 53,4%.

Брендън Конрадис, политически редактор на новинарския уебсайт The Hill във Вашингтон, окръг Колумбия, и някогашен помощник на DW, има вяра, че още веднъж огромен брой гласоподаватели ще се стекат в изборните секции на идните междинни избори на 8 ноември.

 

„ Първоначалните данни от предварителното гласоподаване демонстрират, че изборната интензивност евентуално ще бъде доста по-висока от нормалната за този тип избори “, сподели Конрадис пред DW. „ Според мен това демонстрира, че хората са загрижени за това къде тъкмо стои страната сега. “

„ Съединени “ щати? Това беше едно време

През 2022 година Съединени американски щати е рисково поляризирана страна. Това демонстрираха да вземем за пример реакциите на решението на Върховния съд през юни, което анулира конституционното право на аборт: американските либерали бяха ужасени и видяха опасност за главните си права, до момента в който консерваторите честваха присъдата като дълго чакана победа. Това извънредно разделяне може да бъде мотивация, която кара хората да гласоподават - в последна сметка противоположната страна на „ злото “ не трябва да вземе нито едно място в Конгреса.

В щатите, където междинните избори ще дефинират политическата власт, демократичните гласоподаватели желаят да подсигуряват, че нито един републикански губернатор няма да се заеме с регулацията на законния достъп до аборт. А гласоподавателите републиканци, страхувайки се от криза, упрекват президента Джо Байдън за икономическите проблеми на страната и разпореждат очакванията си върху промяна на властта в Конгреса или в техния щат.

 

„ Инфлацията, стопанската система и равнището на престъпността са доста значимите фактори за консервативните гласоподаватели в този момент. Това са нещата, за които най-много приказват техните претенденти “, сподели пред DW Лора Мерифийлд Уилсън, политолог от университета в Индианаполис. „ За демократите абортът е огромният проблем. Но терзанията на гласоподавателите на Демократическата партия отиват още по-далеч, изяснява Уилсън. Те се опасяват, че след премахването на правото на аборт, Върховният съд може да се заеме и други обществени въпроси и да ограничи да вземем за пример например правата на хомосексуалните.

Лъжата за откраднатите избори продължава да живее

Ако демократите изгубят надзор в Камарата на представителите, Сената или в двете камари на Конгреса, това ще усложни втората половина от мандата на Байдън. Приемането на законодателство без болшинство в Конгреса е доста по-трудно.

 

Но с изключение на нормалния въпрос за това кой ще е победител, има и една специфичност, която разграничава тазгодишните междинни избори от всички останали. Няколко претенденти на Републиканската партия за места в Камарата на представителите, Сената или за губернатори обществено поддържат лъжата за откраднатите избори. Те поддържат изказванието на Доналд Тръмп (многократно опровергано), че резултатите от изборите през 2020 година са фалшифицирани и че Байдън не е законният президент на Съединени американски щати.

Защитник на тази доктрина е Кари Лейк, ревностна поддръжничка на Тръмп, която се кандидатира за губернатор на щата Аризона.
„ За страдание нашите избори бяха откраднати и имаме нелегитимен президент в Белия дом “, сподели Лейк пред телевизия PBS по време на първичната си акция през юни 2022 година Кандидатът на републиканците в Аризона за държавен секретар, което е третата най-висока позиция държавното ръководство, е Марк Финчъм. Републиканецът твърди, че не би удостоверил успеха на Байдън в Аризона. След вота там през 2020 Байдън и Тръмп бяха на кантар, само че в последна сметка демократът излезе отпред, което бе доказано от наново броене на бюлетините.

Възможни последствия за президентските избори през 2024 година

В изборната система на Съединени американски щати държавните управления на обособените щати дават отговор за провеждането на избори и за формалното засвидетелствуване на техните резултати.

 

Независимото издание за избирателен разбор " Cook Political Report with Amy Walter " дефинира конкуренцията за губернаторското място в Аризона малко преди междинните избори като доста оспорвана и не дава преднина нито на демократите, нито на републиканците. „ Лейк несъмнено може да завоюва и това да окаже въздействие върху президентските избори през 2024 година “, твърди пред Дъждовни води Джесика Тейлър, избирателен специалист в изданието.

„ В случай че, Доналд Тръмп се кандидатира още веднъж, както допускаме, и в случай че в основните суинг щати има гласоподаватели, които са настроени добре по отношение на него и желаят да трансформират резултатите “, нещата можело да се развият друго от президентските избори през 2020, счита Тейлър.

Исторически миг за Америка

Големият брой претенденти, които не признават легитимността на настоящето американско държавно управление, е фактор, признава Брендън Конрадис, като добавя общото безпокойствие към идните междинни избори. Никога на избори в Съединени американски щати не е имало толкоз доста претенденти, които не желаят да одобряват, че президентът е спечелил почтено надпреварата за Белия дом.
„ Усещането е, че се намираме в невиждан миг в историята на Съединени американски щати “, твърди Конрадис.

Превод и редакция Епицентър.бг
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР