На Лазурния бряг в Кан автомобилният производител BMW заедно с

...
На Лазурния бряг в Кан автомобилният производител BMW заедно с
Коментари Харесай

BMW представи THE ICON - 13-метрова електрическа лодка на подводни криле

На Лазурния бряг в Кан автомобилният производител BMW дружно с производителя на моторни лодки TYDE показаха THE ICON - електрическа лодка на подводни криле с необикновен призматичен дизайн, нехарактерен за водния превоз. Въпреки че моторите с вътрешно горене преобладават в задвижването на морските съдове, BMW потегли по друг път, като употребява мощната електрическа задвижваща система и високоволтовите акумулатори от електрическите коли BMW i.

Първият по рода си морски кораб, задвижван от акумулатори, предлага пътешестване без нездравословни излъчвания, съчетано с първокласен дизайн. С дължина малко над 13 метра THE ICON доближава оптималната скорост от 30 възела (55 км/ч) с помощта на потреблението на подводни крила. При ускоряване те повдигат корпуса на лодката над водата, като фрапантно понижават съпротивлението и доста понижават потреблението на сила спрямо стандартните лодки.
-->


Лодката се задвижва от двойка електрически мотори с мощ 100 kW, захранвани от шест акумулатори BMW i3 с общ потенциал 240 kWh. Обхватът на корабоплаване е повече от 50 морски благи (92,3 км). THE ICON беше показана в Порт дьо Кан, където лодкарите можеха да се насладят на извънреден саундтрак, написан от най-известния композитор на нашето време - Ханс Цимер.

THE ICON е осъществен от дизайнерите на Designworks, дъщерно сдружение на BMW Group с офиси в Лос Анджелис, Мюнхен и Шанхай. Дизайнерският екип работи взаимно с производителя на лодки TYDE, с цел да сътвори автентичен корпус, въодушевен от оригами - японското изкуство за прегъване на хартиени фигури. Корпусът е необятен 4,5 метра в кърмата и се стеснява към носа, с цел да прилича чеп от горната страна.

Усещането за лекост пронизва цялото пространство, защото естествената светлина нахлува от всички страни, засилвайки усещането за пътешестване с лодка и плаж на хоризонта. Седалките са проектирани по този начин, че да се въртят на 360 градуса, с цел да усилят оптимално удоволствието от гледането на живописните гледки.

BMW също по този начин допуска, че въртящите се седалки в кабината предизвикват общественото взаимоотношение и опцията да изберете своя сателит. Дори пултът за ръководство е ситуиран в центъра на кабината, измежду въртящите се седалки на пасажерите. Капитанът ръководи лодката посредством гласови команди, като изисква подробна информация за положението на системите на лодката и прогнозата за времето. За навигация се употребява 32-инчов сензорен екран с резолюция 6K. Разбира се, има и обичайни средства за ръководство като кормилото.

THE ICON е изцяло подготвен за произвеждане първообраз от BMW, която вкарва екологични технологии и устройства с нулеви излъчвания на CO2 в морския превоз. Лодката на подводни криле THE ICON слага нов стандарт за тихо и екологично водно транспортно средство с нотка на разкош, означават от компанията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР