На консултациите при президента за промяна на Конституцията са присъствали

...
На консултациите при президента за промяна на Конституцията са присъствали
Коментари Харесай

Гешев: Адвокати и правозащитни организации искат намордник за прокуратурата

На консултациите при президента за смяна на Конституцията са участвали хора, юристи и неправителствени организации, които са заинтригувани да бъде блокирана работата на прокуратурата и да й се постави намордик. Това мнение изрази основният прокурор Иван Гешев в изявление пред БНР и нападна правозащитни организации, които са участвали на кръгла маса при президента.

Гешев още веднъж съобщи, че било безочливост, защото не можело хора, от едната страна на правосъдния развой, да диктуват измененията, които касаят другата страна. Главният прокурор твърди, че задачата на тези неправителствени организации била да се блокира работата на българската прокуратура, като уточни, че задачите, ползите и финансирането на юристите и неправителствените организации били забележими.

Гешев не уточни съответни организации и юристи, нито пък съответни дейности, които съгласно него пречат на прокуратурата да си прави работата. Попитан дали може да отбрани тезата си с доказателства, той даде образец - в случай че инициира промени в Закона за адвокатурата щели да стартират писма до Европейската комисия и изказвания, че е последовател на Сталин и Ленин.

Изказванията на основния прокурор идват на фона на мнението на " Български юристи за правата на индивида ", в което са изложени правни причини за нуждата от промени в Конституцията. Адвокатите бяха поканени да опишат възгледите си от президента Румен Радев, който стартира необятна полемика по тематиката.

Гешев един път реагира остро като окачестви това като безочливост, а в отговор юрист Здравка Калайджиева от фондация " Български юристи за правата на индивида ", която е някогашен арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, изиска в ефира на БНР обществено опрощение от него. Тя прикани и за реакция във връзка с неговата професионална нравственос от Висшия правосъден съвет и Висшия адвокатски съвет.

Тезата на основния прокурор бе изразена след въпрос за какво е толкоз сериозен към консултациите, инициирани и провеждани от президента Радев за промени в Конституцията.

" Аз не мога да подлагам на критика президента за това, че извършва някои свои пълномощия ", сподели първо Гешев. Той добави, че за него тези съвещания нямали ясна цел и му приличали на позиция, в която се твърди: " има проблеми в Конституцията - намерете ги ".

" Не може на тези съвещания да участват хора от разнообразни НПО-та, юристи на наказани нарушители, на подсъдими, хора от мрежата на подсъдимия Прокопиев, тъй като той има една мрежа от медии, от НПО-та, политици и какво ли още не. Не може хора, които са едната страна в процеса да диктуват измененията, които касаят другата страна в процеса. И по тази причина го нарекох в едно свое изявление безочливост. Защото това е безочливост. Ако предизвиквам промени в закона за адвокатурата ще стартират писма до Европейска комисия, по какъв начин съм последовател на Сталин, Ленин и кой ли още не ", счита Гешев.

" Целта им е да бъде блокирана българската прокуратура, да не може да си свърши работата, да й се постави намордник. Тогава се споделя, че е симптом на висша народна власт. Вижте кои са тези хора, какви ползи прокарват, на кого са юристи, от кои НПО-та са, от кое място се финансират те. Отделно съществуват и спомагателни цели - дребни, политически игрички за агитация, да се натрупа политически имидж на гърба на прокуратурата ", добави основният прокурор.

За поисканото опрощение от юрист Здравка Калайджиева през днешния ден Гешев отговори в множествено число: " Много са чувствителни ".

" Факт е обаче, че избрани хора пазят избрани ползи, които не съответстват с ползите на жителите. И това е обикновено, тъй като техните клиенти им заплащат, аз не упреквам ", сподели основният прокурор в коментар за " Български юристи за правата на индивида ".

" Те се пробват на мен да ми забранят да изричам персонално мнение и ми приказват за права на индивида. Едно Неправителствени организации, които е ясно кои са хората вътре, са участвали вътре, изготвили в детайли мнение, да стане прокуратурата безвредна, безвредна и нефункционираща ", повтори Гешев.

Той направи сравнението с боксов мач, в който на едната страна да не се харесва стила и желае на боксьора да му бъдат вързани ръцете.

" Българският основен прокурор, каквото и да приказват анархо-либералните кръгове, че е една всевластна фигура, която в действително време управлява всичко и всички маршируват под строй, това не е истина. Това е пропагандна теза ", твърди Гешев.

Той комементира и други настоящи тематики, само че за следващ път без да даде нова или съответна информация по случаите, които прокуратурата шумно разгласи, че проверява - за предприемача с ползи в хазарта Васил Божков, за приватизационните покупко-продажби и за българското следствие, което стартира след публикацията на испанския вестник " Ел Периодико " със заглавие " Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България ".

На съответните въпроси по тези случаи Гешев отговори най-общо, само че не пропусна за следващ път да заявява усърдната работа на държавното обвиняване за битка с битовата престъпност.

Гешев удостовери, че министър председателят Бойко Борисов ще бъде разпитван за къщата в Барселона, както и че е изискана информация от Испанските управляващи по линия на интернационалното полицейско съдействие.

На въпрос за предприемача с ползи в
хазарта Васил Божков, Гешев не даде съответна информация и единствено удостовери обстоятелството, че въпроса за екстрадицията му не зависи от българската прокуратура, а от Обединените арабски емирства.

Главният прокурор сподели и че до дни се чака да завърши инспекцията на 100 огромни приватизационни покупко-продажби, сред които и тези за " Кремиковци " и " Бобов дол " като уточни, че това ще е единствено " първата порция " от инспекцията, защото двете покупко-продажби били с най-вече активи.

" За да може да се реши отминалостта за всеки съответен случай, би трябвало да се извърши разбор. Подозирам, без да съм във вътрешността още в тази тема, че най-малко във връзка с следприватизационния надзор, гаранция ще излязат доста покупко-продажби, за които отминалостта не е изтекла ", сподели през днешния ден Гешев и добави, че прокуратурата ще работи съгласно настоящето законодателство, само че се надява и политиците да си свършат работата.

" Надявам се да създадат всичко допустимо да си свършат работата и да отвържат ръцете на прокуратурата, с цел да направи цялостни, цялостни и способени следствия ", акцентира Гешев. Според него с справедлив разбор на целия приватизационен развой възприятието за правдивост у българите ще бъде възобновено в доста по-голям размер. В рамките на инспекцията основният прокурор даде поръчка, че ще има проверка и на това какво е правила самата прокуратура през последните години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР