На Коледа в Русия се приготвят специфични ястия и напитки,

...
На Коледа в Русия се приготвят специфични ястия и напитки,
Коментари Харесай

Популярни руски коледни ястия

На Коледа в Русия се подготвят характерни ястия и питиета, които са част от празничната софра. Те са наложителна част от празничния обяд на Коледа.

Сладката напитка сбитен се сервира на Коледа. Тя се подготвя от 5 литравода, 800 грама ягодово сладко, 200 грама мед, 2 грама джинджифил, 2 грама карамфилчета, щипка канела. Във вряща вода се прибавят сладкото и меда, след пет минути се прибавят подправките и се сервира горещо.

Свинското месо с пшеничена каша е едно от коледните съветски ястия. Два кг свинско месо се нарязват на едро, леко се начукват и се запържват на мощен огън. Сварява се жито, само че се смъква от котлона, преди да е напълно омекнало.

Житото се прибавя към свинското месо и се разбърква. Добавя се сол, две резенчета от кисела ябълка, покрива се всичко с листа от зеле. Затваря се компактно с похлупак и се пече на 150 градуса в продължение на час и половина.

 Сбитен

Вместо свинско с жито може да се подготви печено коледно прасенце. Прасенцето се измива добре и се подсушава, посолява се отвътре и се поставя в тава с гърба нагоре.

Леко се намазва със сметана, полива се с разтопено масло, а в тавата се налива половин чаша вода. Пече се час и половина. За да се образува хрупкава коричка, по време на печенето прасенцето се полива няколко пъти със соса от печенето. Сервира се със задушено зеле и се поръсва с настъргани твърдо сварени яйца.

 Коледна пуйка

Коледната пуйка е значим детайл от коледната софра. Естествено, в случай че има прасенце, пуйката може и да се пропусне. Но в случай че предпочитате пуешкото пред свинското, нужни са половин кг орехи, половин кг сушени сини сливи, една кисела ябълка, 1 чаша ориз, сол и черен пипер на усет.

Пуйката се измива и се напълва със примес от гореизброените артикули. След като се изпълни, се зашива. Намазва се със примес от 200 грама сметана, 50 грама масло и 50 грама майонеза. Пече се в тава към два часа и половина на 160 градуса, като непрекъснато се полива със соса от печенето. Сервира се цяла и се реже на масата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР