На какви прегледи имате право ако здравноосигурени. Ако сте навършили

...
На какви прегледи имате право ако здравноосигурени. Ако сте навършили
Коментари Харесай

Ако сте здравно осигурени, имате право на тези прегледи

На какви прегледи имате право в случай че здравноосигурени. Ако сте навършили 18 години, то, без значение дали сте диспансеризирани или не сте, съществуването на здравна осигуровка значи, че сте в правото си на 1 профилактичен обзор годишно, който включва: анамнеза и обстоен статус, в това число и оценка на психологичния статус; пресмятане показателя на телесната маса; заостреност на зрението; премерване на артериалното налягане и електрокардиограма; проучване на урина с тест ленти за наличието в нея на протеин, глюкоза, уробилироген и кетонни тела; билирубин, рН, установяване в лаборатория на кръвната захар на гладно, при съществуване на риск не по-малък от 12 точки (оценка за риск от захарен диабет се реализира за всички лица над 18-годишна възраст въз основа на запълнен „ Въпросник за риск от развиване на диабет през идващите 10 години “).

В размера на профилактичния обзор са включени и други проучвания – съгласно това, в коя възрастова група попадате. Така за дами от 50 до 69 години се планува мамография на млечните жлези – на всеки 2 години. Ако сте мъж или жена над 65 години, то имате право на цялостна кръвна картина (ПКК) – един път за всяка календарна година. Други проучвания са: триглицериди; общ холестерол и така наречен HDL-холестерол – за лица без сърдечно-съдови заболявания; захарен диабет, хронична бъбречна непълнота (ХБН); LDL-холестерол (за лица със сърдечно-съдови болести, захарен диабет и ХБН) – 1 път на всеки 5 години.
Забележка: Изследвания на LDL-холестерол, общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография – при дамите и PSA (Простатно-Спацифичен Антиген) – при мъжете, осъществени в границите на календарната година по различен мотив, не се правят наново по време на профилактичния обзор.

Сега, когато сте наясно с вашите права по отношение на позволените проучвания по време на постоянните профилактични прегледи, може да не отивате с стеснение при персоналния си лекар за направление и по този начин ще избегнете да плащате за съвещания при експерти.

Дали са задоволителни или не плануваните в профилактичния обзор проучвания е противоречив въпрос, само че сигурно е ясно, че не би трябвало да изпускайте тези прегледи, тъй като посредством тях може да се открият рискови болести в ранен етап, което усилва доста шанса ви да бъдете излекувани.

Инфо: Бгнау

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР