"На какъв кръстопът ще застане Русия", ако утре Конгресът на

...
"На какъв кръстопът ще застане Русия", ако утре Конгресът на
Коментари Харесай

"Газета": Русия може да се върне към крещящата икономическа неефективност на СССР

"На какъв кръстопът ще застане Русия ", в случай че на следващия ден Конгресът на Съединени американски щати утвърди квалифицирания нов пакет от антируски наказания, разсъждава в публицистичен материал "Газета ".

След решаващото гласоподаване американските наказания против Русия, Иран и Северна Корея към този момент няма да произтичат единствено от президентски укази, които президентът може да анулира, а ще добият статут на закон. Подпише ли Доналд Тръмп документа, вероятностите за отменяне на антируските наказания ще бъдат забравени за дълги години.

"Може да си приказваме колкото щем, че Русия се е нагодила към глобите в стопански проект. Много се трансформира обаче самото качество на живота. Дори в случай че стопански - въпреки скромничко и бедничко, - страните могат да живеят в условия на наказания с години и десетилетия, за никакво развиване не може и дума да става ", написа електронният вестник, представен от Би Би Си.

В съпоставяне със Съветския съюз днешна Русия е по-уязвима за наказания, защото доста технологии са тясно обвързани със Запада, показва той.

"Русия в действителност се изправя пред алтернатива: ще живеем ли още веднъж години наред с тази икономическа усмирителна риза от наказания или въпреки всичко ще бъде определен по-гъвкав курс за политическа маневра с оглед развиване на страната ", се споделя в публикацията. Широките маси в Русия неизбежно ще схващат все по-трудно за какво началството се перчи с акцията за заменяне на вноса с родно произвеждане.

Изданието вижда "на хоризонта да изплуват сенки от плановата стопанска система - специалисти оферират още от през днешния ден да се контролират цените на храните, което постоянно провокира дефицит и единствено подвига цената им "изпод щанда ". Русия може да се върне към крещящата икономическа неефективност на Съветския съюз, довела до загуба в оръжейната му конкуренция със Запада, предизвестява "Газета ".

Вече са създадени рекомендации за ответни ограничения против новите антируски наказания на Съединени американски щати, в случай че те обиден ползите на европейски компании, написа "Ведомости ". Вестникът напомня, че за това прикани шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Спешната разработка на такива рекомендации показва дълбоката угриженост на Европейски Съюз, че новите наказания може да ударят европейските енергийни компании, работещи по общи планове с Русия, в това число по плана за газопровод "Северен поток-2 ", отбелязва всекидневникът.

Ако Съединени американски щати втвърдят антируските си наказания, без да се съобразят с ползите на Европейски Съюз, Брюксел ще отвърне до няколко дни. Европейската комисия не изключва да бъдат признати нови закони, посредством които американските наказания ще може да не се признават или да не бъдат изпълнявани изискванията им.

"Това е невиждано изостряне на различията сред Европа и Съединени американски щати във връзка антируските наказания, откогато бяха наложени през 2014 година ", се споделя в публицистичен коментар на тази тематика от "Ведомости ", представен от Българска телеграфна агенция.

Политологът Владимир Фролов счита, че заради дефицит на време Европа не може да издейства от Съединени американски щати промени в законопроекта, само че Брюксел евентуално ще изтръгне от Доналд Тръмп обещания да не ги ползва, заплашвайки с ответни ограничения по линия на Световната комерсиална организация.

Европейски Съюз е срещу сгъстяване на глобите, тъй като Русия поддържа с водещите страни в общността кардинално разнообразни стопански връзки, в сравнение с със Съединени американски щати. В тях има действителна взаимна взаимозависимост, която постанова да се разграничават политическите търкания от корпоративните ползи, разяснява европеистът Тимофей Бордачов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР