На живо: ЕС свиква „историческа среща“ на външните министри в Киев

...
Всички външни министри на Европейския съюз се срещнаха в понеделник
Коментари Харесай

Всички външни министри на Европейския съюз се срещнаха в понеделник извън границите на блока в украинската столица Киев за първи път. „Тук сме, за да изразим нашата солидарност и подкрепа към украинския народ“, каза ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, описвайки срещата като „историческа“. През нощта президентът на САЩ Джо Байдън притисна републиканците в Конгреса да подкрепят законопроект за повече помощ за Украйна, след като Конгресът спря разширеното финансиране за страната в опит да избегне спиране на работата на федералното правителство на САЩ. Прочетете блога на живо на FRANCE 24 за всички развития на войната в Украйна. Всички часове са парижко време (GMT+2).

9:06 сутринта: ЕС свиква „историческа среща“ на всички външни министри в Киев, казва Борел

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел в понеделник обяви, че всички външни министри на блока са за за първи път се срещаме извън нейните граници, в украинската столица Киев.

„Свикваме историческа среща на външните министри на ЕС тук, в Украйна, страна кандидатка и бъдещ член на ЕС. Ние сме тук, за да изразим нашата солидарност и подкрепа към украинския народ“, каза Борел в изявление в социалните медии.

00:22 сутринта: Байдън притиска републиканците относно Украйна, казва, че „на ръба трябва да се сложи край“

Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя притисна републиканците в Конгреса да подкрепят законопроект за предоставяне на повече помощ на Украйна, заявявайки, че е „болен и уморен“ от политическата криза, която почти доведе до затваряне на правителството.

Байдън говори, след като Конгресът прие временен законопроект в събота, който удължи правителственото финансиране за повече от месец и избегна спиране, което би оставило повечето от над 4 милиона служители на федералното правителство без заплата и би намалило широка гама от услуги.

Законопроектът, който беше приет с широка демократическа и републиканска подкрепа, накара твърдолинейния републиканец Мат Гетц да обещае да отстрани републиканския говорител на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Законопроектът, който продължава до 17 ноември, не включва помощ за Киев. Съединените щати бяха основен поддръжник на Украйна, след като Русия я нахлу миналата година, и Байдън се опита да обедини света, както и собствената си страна, за да запази тази подкрепа.

Ключови събития от неделя, 1 октомври:< /h2>

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на украинските войски в Деня на силите за териториална отбрана на страната за тяхната „смелост и сила“.

Междувременно системите за противовъздушна отбрана на Украйна свалиха 16 от около 30 дрона, които Русия изстреля срещу Украйна Черкаска област през нощта, съобщиха украинските военновъздушни сили в неделя.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев в неделя предположи, че британски войници, обучаващи украински войски в Украйна, биха били легитимни цели за руските сили, както и германските фабрики, произвеждащи ракети Taurus, ако доставят на Киев.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел каза по време на посещение в Киев в неделя, че Украйна има нужда от повече военна помощ и той обеща постоянна подкрепа от ЕС.

Прочетете вчерашния блог на живо, за да видите как се развиха събитията от деня.< /силен>

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР