На живо: Доставките на F-16 за Украйна „само ще удължат конфликта“, предупреждава Путин

...
Доставките на изтребители F-16 в Украйна само ще удължат войната
Коментари Харесай

Доставките на изтребители F-16 в Украйна само ще удължат войната с Москва, каза руският Владимир Путин на икономическа конференция във вторник, отхвърляйки твърденията на Киев, че скоро ще получи самолетите от Запада. Очакваше се Путин да разговаря с севернокорейския лидер Ким Чен-ун, чийто влак влезе в Русия по-рано през деня. Следете нашия блог на живо за последните актуализации относно войната в Украйна. Всички часове са парижко време (GMT+2).

11:15 сутринта: Путин казва, че доставките на F-16 за Украйна „само ще удължат конфликта“

Руският президент Владимир Путин отхвърли украинските твърдения, че техните въоръжени сили скоро ще получат изтребители F-16 от Уест, добавяйки, че самолетите няма да променят хода на войната.

„Те ще доставят F-16. Това ще промени ли нещо? Не мисля така. Това само ще удължи конфликта“, каза Путин на икономически форум в Далечния изток на Русия.

Руският лидер заяви, че между 1000 и 1500 руски граждани подписват доброволни договори за включване в армията всеки ден.

През последните шест или седем месеца 270 000 души са подписали доброволни договори , каза Путин на форума във Владивосток. Цифрата беше малко по-ниска от 280 000, които бившият президент Дмитрий Медведев заяви по-рано този месец.

10:50 сутринта: Зеленски нарежда декларациите за имущество на длъжностни лица да бъдат публикувани

Украинският президент Володимир Зеленски призова за електронни финансовите декларации на длъжностни лица да бъдат достъпни за обществеността „незабавно“, налагайки вето на закон, който предизвика недоволство в цяла Украйна.

Зеленски подчерта необходимостта от прозрачност по време на войната, като няколко корупционни скандала доведоха до арестуване или уволнение на публични официални лица през последните месеци.

„Декларациите трябва да бъдат отворени. Незабавно. Не след година. Регистърът трябва да бъде отворен сега“, каза той.

Повече от 80 000 украинци миналата седмица подписаха петиция с искане Зеленски да наложи вето на закон което би възстановило задължителните имуществени декларации за длъжностните лица, но ще ги държи далеч от общественото внимание за още една година.

8:45 сутринта: Влакът, превозващ севернокорейския лидер Ким, влиза в Русия

Влакът, превозващ севернокорейския лидер Ким Чен- ООН е влязла в Русия преди среща с президента Владимир Путин, съобщава руската държавна информационна агенция Риа Новости.

Влакът е преминал в Приморския регион от Северна Корея, каза агенцията, като изображения показват влак с тъмнозелени вагони теглен по коловоз от локомотив на руските железници.

Ким ще се срещне с Путин по-късно тази седмица, според съобщения в руски медии. Посещението е първото пътуване на Ким в чужбина от четири години.

8:30 сутринта: Прокремълски популист се смята за победа на изборите в Словакия на 30 септември

Изборите в Словакия този месец може да доведат до промяна на курса на членката на ЕС по отношение на Украйна, като социологическите проучвания сочат, че следващият премиер може да бъде Кремъл - приятелски настроен популист, съобщава AFP.

Централноевропейската страна беше първата нация от НАТО, която достави бойни самолети на Украйна. Но проучванията на общественото мнение показват, че предсрочните избори на 30 септември ще бъдат спечелени от партията Smer-SD, чийто лидер Робърт Фицо направи коментари в съответствие с реториката на Кремъл.

„Войната в Украйна започна през 2014 г., когато украинските фашисти убиваха цивилни жертви с руска националност“, твърди той във видео, повтаряйки неточни и недоказани руски твърдения.

Фико също така обеща да "незабавно спре всички доставки на военна помощ за Украйна", противопоставя се на кандидатурата на Украйна да се присъедини към НАТО и осъди санкциите на ЕС срещу Русия.

7:20 сутринта: Швеция ще увеличи разходите за отбрана в съответствие с НАТО цел

Късно в понеделник шведското правителство заяви, че иска да увеличи своя бюджет за отбрана с 28%, поставяйки го на път да постигне целта за военни разходи от 2% от брутния вътрешен продукт, определена от алианса НАТО, която Скандинавската страна се готви да се присъедини.

„Намираме се в най-сериозната ситуация на политиката за сигурност от края на Втората световна война, което изисква Швеция да има отбрана, която е готова да защити шведската територия“, каза министърът на отбраната Пал Йонсън пред репортери.

Разкриване на защита законопроект за 2024 г., дясноцентристкото коалиционно правителство на Швеция заяви, че военните разходи ще се увеличат с общо 27 милиарда крони (2,4 милиарда долара). От тази сума приблизително 700 милиона крони (63 милиона долара) ще бъдат изразходвани за бъдещото членство на Швеция в НАТО.

4:06 сутринта: Москва отхвърля предупрежденията на САЩ относно продажбите на оръжия на Северна Корея

Русия и Северна Корея са не се интересува от изявления от Съединените щати, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руските информационни агенции, коментирайки предупрежденията от Вашингтон, че Пхенян планира да продава оръжия на Русия.

„Както знаете, докато осъществяваме отношенията си с нашите съседи, вкл. Северна Корея, за нас са важни интересите на нашите две страни, а не предупрежденията от Вашингтон“, каза Песков, цитиран от руските агенции. „Ние ще се съсредоточим върху интересите на нашите две страни.“

Служители на американското разузнаване предупредиха, че Путин може да се съсредоточи върху осигуряването на повече доставки на севернокорейска артилерия и други боеприпаси, за да попълни намаляващите резерви, докато се стреми да обезвреди контраофанзивата на Украйна и да докаже, че Русия може да води дълга война на изтощение.

1:05 сутринта: Украинският Зеленски призовава за подновяване на фокуса върху „отбраната на държавата“

Президентът Володимир Зеленски и неговите съюзници призоваха украинците в понеделник да задържат фокуса си директно върху военните усилия 18 месеца след инвазията на Русия, индикация, че властите в Киев се готвят за дълга кампания.

Зеленски отдавна призовава за по-голямо съсредоточаване върху военните усилия и обеща да засили репресиите срещу корупцията като част от кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз.

Кампанията предизвика уволнението на министъра на отбраната на Украйна миналата седмица и също стана свидетел на задържането на бизнес магнат, който някога е бил ментор на Зеленски по обвинения в измама.

„Въпреки че днес е 565-ия ден от тази война всеки трябва да се съсредоточи върху защитата на държавата, както в първите дни“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Ключови събития от понеделник, 11 септември:

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в понеделник призова Берлин да достави на Украйна ракети с голям обсег Taurus по време на изненадващо посещение в Киев на германския външен министър Аналена Бербок.

Длъжностни лица в Киев казаха, че украинските войски са си върнали повече територия на източния и южния фронт в тяхната военна контраофанзива срещу руските сили.

Украйна също така заяви, че нейните сили са си възвърнали контрола върху няколко офшорни сондажни платформи близо до Крим, които руските сили превзеха през 2015 г.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР