На извънредно заседание вчера Гражданският съвет (ГС) към Висшия съдебен

...
На извънредно заседание вчера Гражданският съвет (ГС) към Висшия съдебен
Коментари Харесай

Гражданският съвет към ВСС иска глас и при съдиите, и при прокурорите

На изключително съвещание през вчерашния ден Гражданският съвет (ГС) към Висшия правосъден съвет прие два акта, посредством които организациите упорстват Горско стопанство да бъде конституиран като съвещателен орган към Висшия правосъден съвет (ВСС) и Висшия прокурорски съвет (ВПС) , както и да вземат присъединяване в съвещанията на Комисията по Правни въпроси към Народно събрание при разискване на плана на Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Сред претекстовете на Горско стопанство са дългогодишната им активност като така наречен уникален орган в правораздаването. По техни думи съветът е механизъм за отбрана на гражданските ползи и публично присъединяване в правосъдната власт.

Предложението включва разпореждания по член 215 от плана на Закон за съдебната власт, свързани с конституирането, структурата и активността на съвета. Предлага се в състава на Горско стопанство да вземат участие по един избирателен член на Висш съдебен съвет и на ВПС , както и професионални и цивилен неправителствени организации, които правят активност в региона на правораздаването.

Предлага се още Горско стопанство да получи право за присъединяване в ръководството на страната, в процесите на взимане на решение, като по този начин да се реализира надзор в региона на правораздаването. Като област на взаимоотношение се показва цялостната активност на Висш съдебен съвет и ВПС, към която има публичен интерес.

Горско стопанство още веднъж ще изпрати мненията на неправителствените организации по отношение на статута на следователите, допълнение на в този момент настоящата наредба на член 264, алинея 2 от Закон за съдебната власт за държавните правосъдни реализатори, включване на нова Глава XIII в Закон за съдебната власт - " Съдии по вписванията ", допълнение на преходните и заключителни разпореждания в новия Закон за съдебната власт, които да регламентират активността на движимостите лица с обособен закон.

Организациите, изготвили мнения, са Камарата на следователите в България, Асоциацията на държавните правосъдни реализатори, Българската асоциация на съдиите по вписванията и Сдружението на съдебно-счетоводните специалисти в Република България.

Припомняме, че такива мнения към този момент бяха обсъждани през февруари.

Срокът за изпращането на нови мнения е до 13.00 ч. през днешния ден. Актовете на Горско стопанство ще бъдат предоставени на Министерството на правораздаването и на Общото заседание на Висш съдебен съвет и ВПС.
 Гражданският съвет към Висш съдебен съвет подвига летвата за искащите да вземат участие в него
Гражданският съвет към Висш съдебен съвет подвига летвата за искащите да вземат участие в него

Подкрепиха и сигнал по отношение на нарушение правилото на инцидентния избор на съдии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР