На извънредно заседание Общински съвет - Ямбол не прие предложението

...
На извънредно заседание Общински съвет - Ямбол не прие предложението
Коментари Харесай

Общинският съвет в Ямбол отказа провеждането на референдум за 5G мрежата

На изключително съвещание Общински съвет - Ямбол не одобри предлагането на общински съветници за референдум по следния въпрос: " Съгласни ли сте с двугодишен мораториум /разсрочване/ на построяването, въвеждането в употреба и самата употреба на телекомуникационно съоръжение, работещо по стандарт 5G /пето поколение/ на територията на Община Ямбол? ", оповестяват от общината.

Становището на адвокати по отношение на съдържащия се в предлагането въпрос беше, че той е незаконосъобразен и е в несъгласие с чл.26, aл. 1 oт Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, а Общинският съвет няма пълномощия и не е способен да гласоподава за подобен референдум. Въпросът е от компетенцията на органи на национално равнище.

Становището на Постоянната комисия " 3аконност, публичен ред и противопоставяне на корупцията " при Общински съвет - Ямбол беше за отвод от осъществяване на референдум по въпроса.
 Референдум за 5G мрежата и парламентарни избори в едно желаят в Ямбол
Референдум за 5G мрежата и парламентарни избори в едно желаят в Ямбол

Общинските съветници упорстват за 2-годишен мораторум върху 5G мрежата

Председателят на Общинския съвет Антон Шиков посочи, че общинските съветници биха могли да гласоподават на последваща сесия за осъществяване на народен референдум по реда на чл.10, ал.1, т.4 от Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. Тази точка гласи, че в случай че една пета от общинските препоръки на територията на Република България одобряват това мнение, Народното събрание е длъжно да организира народен референдум.

Шиков съобщи, че на постоянното съвещание през март ще внесе предложение, с което Общински съвет - Ямбол да утвърди предложение към Народното събрание за осъществяване на народен референдум по тематиката за краткотраен мораториум върху построяването на 5G уреди.

Председателят на Общинския съвет предложи скрито гласоподаване, с цел да няма партиен напън върху съветниците и да се избегне извличането на политически дивиденти в предизборната конюнктура. Той съобщи, че процедурата е съгласувана авансово и с представителите на Инициативния комитет, внесли предлагането за референдум. Общинските съветници гласоподаваха за провеждането на скришен избор.

С 21 гласа " за ", 10 - " срещу ", двама " въздържали се " и една недействителна бюлетина тридесет и четиримата присъстващи в залата общински съветници гласоподаваха отвод от осъществяване на локален референдум по въпроса, дефиниран в предлагането, заради неговата незаконност, на съображение член 21, ал.2, по отношение на чл.21, ал.1, т.20 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и чл.30, ал.3, по отношение на чл.31, ал.1 от Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

. Причина за това решение бе подписка, в която бяха присъединили 183-ма жители, които упорстваха за блокирането на 5G мрежите поради опасения към техния резултат върху здравето.

След това върху 5G мрежата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР