На извънредно заседание днес парламентарната Комисия по енергетиката прие Проект

...
На извънредно заседание днес парламентарната Комисия по енергетиката прие Проект
Коментари Харесай

Комисията по енергетика прие актуализирана Пътната карта за климатична неутралност

На изключително съвещание през днешния ден парламентарната Комисия по енергетиката одобри Проект на решение за приемане на Пътна карта за климатична индиферентност на Република България. Тя е обновена от Министерския съвет във връзка със съглашението сред премиера, депутати и синдикати в бранш енергетика.

Комисията одобри в обновената пътна карта да се показва категорично, че електрическа сила от въглища ще се създава най-малко до 31 декември 2038 година, написа Българска телеграфна агенция.

Драгомир Стойнев от парламентарната група (ПГ) на " Българска социалистическа партия за България " сподели, че тази дата не би трябвало да участва, а след 2038 година въглищните централи да работят на пазарен принцип.

Искра Михайлова от ПГ на " Възраждане " посочи, че би трябвало да бъде записано, че електрическа енергия от въглища би трябвало да се създава без ограничаване най-малко до 2038 година, което след това се одобри.

Павлета Митова от ПГ на " ИТН " сподели, че най-малко до 2038 година би трябвало да се създава до електрическа сила от въглищни централи, а в проекторешението написа, че въглищните мощности ще се затварят до тази година. От ръководещите обаче дадоха отговор, че това е било записано в първичния план на решение, а не в обновения.

Рамадан Аталай от ПГ на Движение за права и свободи също предложи да се запише, че електрическа сила от въглища ще се създава най-малко до 2038 година, което се одобри.

Венко Сабрутев от ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България " посочи, че пазарът би трябвало да дефинира кой да работи и кой - не. Целта на проекторешението е да се даде опция най-малко до 2038 година пазарът да дефинира кой да работи. " Ние нямаме желание да затваряме мощности ", посочи Сабрутев.

Президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати (КНСБ) в България Пламен Димитров обърна внимание, че двата синдиката са били срещу първичния вид на пътната карта. Според него обновената пътна карта е втората стъпка от постигнатото съглашение. Той посочи, че в сегашния вид на пътната карта няма задължения за затваряне на въглищни централи до 2038 година Пламен Димитров предложи да се разпореди на Министерски съвет да приведе териториалните проекти за обективен преход в сходство с обновената пътната карта и решението на Народното събрание от 4 октомври, в което се одобри съглашението със синдикатите. Това предложение обаче не беше припознато от депутатите. 

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов попита дали датата на прекъсването на въглищните централи е 1 януари 2038 година или 31 декември 2038 година По този мотив депутатите гласоподаваха и одобриха със 17 гласа " за " и " 3 " срещу " електрическа от въглища да се създава най-малко до 31 декември 2038 година

Българска телеграфна агенция напомня, че Министерският съвет актуализира Пътната карта за климатична индиферентност в частта за разполагаеми маневрени и базови мощности. Според документа задачата е да се подсигурява сходството на Пътната карта със подписаното на 3 октомври т.г. в Народното събрание Споразумение сред министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш „ Енергетика “. Решението на Министерския съвет е признато неприсъствено, прецизират от пресслужбата на държавното управление.

От държавното управление прецизират, че от пътната карта отпадат посочените преди този момент междинни стойности на енергийните мощности за преправка на въглища, надлежно за 2026 година, 2030 година и 2035 година Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния проект за възобновяване и резистентност, както допуска и решението на Народното събрание от 12 януари т. г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР