На извънредна среща на енергийните министри днес страните от ЕС

...
На извънредна среща на енергийните министри днес страните от ЕС
Коментари Харесай

Страните от ЕС не се договориха за пределна изкупна цена на газа

На изключителна среща на енергийните министри през днешния ден страните от Европейски Съюз не съумяха да се схванат дали да следват рекомендациите на Европейската комисия и дали да вкарат таван на цените на съветския газ. Въпреки това ръководителите на Министерствата на енергетиката евентуално ще поддържат предлагането към членовете на Европейски Съюз за понижаване на потреблението на електрическа енергия и цените на електрическата енергия за вътрешния пазар, оповестява ТАСС.

Financial Times заяви, че огромна част от страните от Европейски Съюз се опасяват от ответните ограничения на Москва при положение на таван на цените. Най-малко 10 страни (включително Гърция, Италия и Полша) предложиха да се наложат ограничавания върху цените на горивата за всички снабдители. Австрия, Унгария и Холандия са срещу всевъзможни ограничавания. El País твърди, че отхвърлянето на тавана на цените би било " пестник в лицето " за ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която инициира полемиката.

Европейската комисия предложи на Съвета на Европейски Съюз да вкара таван на цените за импорт на газ от Руската федерация. Според вестник " Политико " Европейска комисия чака да понижи цената на горивото до 520 евро за 1000 кубически метра. м. За да бъде взето решение, то би трябвало да бъде подкрепено от всички 27 страни от общността, изясняват от организацията.

ТАСС събра главните позиции на страните от общността:

Пределни цени

Предложението за пределни изкупни цени на газа раздели обществото. Франция поддържа таван на цените, само че единствено за съветския тръбопроводен газ. А белгийският министър председател Александър де Кро сподели, че е нужен таван на цените " за всички типове газ, доставян в Европейски Съюз, в това число съветския ". Подобно решение беше подкрепено от полския министър на климата и околната среда Анна Москва.

Според белгийския министър председател таванът би трябвало да бъде динамичен. Кралството счита, че цената за Европа не би трябвало да бъде по-ниска от цената на газа в Азия - с цел да не загуби снабдители. В същото време в Азиатско-тихоокеанския район през август борсовата цена на това гориво надвиши 1,6 хиляди $ за 1 хиляди куб. м.

В същото време самите те нямат убеденост, че въвеждането на таван даже за газа от Руската федерация ще проработи съгласно упованията на основателите на мярката. Естонският министър на стопанската система и инфраструктурата Риина Сикут, въпреки да поддържа решението, счита, че Русия ще ограничи енергийните доставки за Европейски Съюз, " в случай че желае ", каквото и да предприеме Брюксел.

Всякакви операции с цените на горивата се смятат за контрапродуктивни в Унгария. Външният министър Петер Сиярто сподели, че " не е нужно да сте Нобелов лауреат ", с цел да разберете, че ограничението на изкупните цени ще докара до прекъсване на доставките на газ. Това, съгласно Будапеща, ще подкопае енергийната сигурност - " сурова физическа действителност ", несвързана " с никаква идеологическа или политическа позиция ". „ Не съм подготвен да поддържа в този момент ограничението на цените на газа от Руската федерация и Австрия “, съобщи Сиярто.

Някои страни благоразумно не показаха позицията си. Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску сподели, че страната му " има свои оферти ", само че те ще бъдат показани на останалите членки на Европейски Съюз, когато Букурещ " види позицията " на други европейски страни. А вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек предложи да се трансферира правото да дефинират пределните цени на страните, които купуват съветски газ.

Опити за излизане от рецесията

Засега Европейска комисия има намерение да опрости разпоредбите за даване на държавна помощ на енергийните компании, като смекчи антитръстовите условия. Брюксел е смутен от неналичието на ликвидност на предприятията и близостта им до банкрут. Германският вносител Verbundnetz Gas (VNG) към този момент изиска държавна помощ, а Швеция и Финландия оповестиха поддръжка за своите компании.

Проблемите на европейската стопанска система страните смятат за дълбоки. Словенският министър на инфраструктурата Боян Кумер назова рецесията " енергийна война " сред Европейски Съюз и Русия. Ръководителят на министерството на индустрията и търговията на председателстващата Европейски Съюз Чехия Йозеф Сикела приказва за най-голямата енергийна рецесия след Втората международна война. А белгийският министър председател де Кро акцентира, че „ още няколко седмици като тази и европейската стопанска система просто ще спре “, тъй че би трябвало да се подхващат дейности неотложно.

Какви ограничения ще бъдат подхванати, членовете на Европейски Съюз към момента не са подготвени да кажат. Но към този момент е ясно, че реакцията на повишението на цените евентуално ще бъде незадоволителна. Ето за какво, да вземем за пример, Словения е за цялостно преструктуриране на енергийния пазар на Европейски Съюз, до момента в който Гърция упорства за общоевропейски проект за подкрепяне на популацията. Междувременно Европейската комисия разчита на поддръжката на интернационалните сътрудници - измежду тях еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон показва Съединени американски щати, Азербайджан, Алжир. Нигерия също има намерение да усили доставките на полутечен газ за Европа.

 

Източник " Труд "

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР