На извънреден съвет в Брюксел вчера европейските лидери обсъждаха кой

...
На извънреден съвет в Брюксел вчера европейските лидери обсъждаха кой
Коментари Харесай

Евролидерите не се разбраха за новия председател на ЕК

На ексклузивен съвет в Брюксел през вчерашния ден европейските водачи обсъждаха какъв да е новият ръководител на Европейската комисия (ЕК).
Без съответно решение завърши лидерската среща в Брюксел Европейските водачи остават разединени по въпроса кой да заеме управителните постове в европейските институции
Председателят на Съвета Доналд Туск съобщи, че никой няма да е изключен авансово от конкуренцията. Така той удостовери опцията бъдещият ръководител на Европейска комисия да не е измежду водещите претенденти.

„ Има голямо разцепление сред европейските водачи и очевидно напрежение и към този момент съответен конфликт сред френско-германската двойка. Изборът няма да се ограничи сред тъй наречените шпицен претенденти и тук идва разединението”, разяснява кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

По думите ѝ единият лагер е на канцлера на Германия Ангела Меркел с кандидатурата на Манфред Вебер , а другият лагер е на френския президент Еманюел Макрон , който се опълчва на версията с шпицен претендентите, като има и импровизирано пояснение – просто този лагер не приема Вебер, претендента на Европейската национална партия.

Следващото разпределяне на картите би трябвало да е на 20-21 юни. А първото съвещание на идващия европейски съвет ще е на 2 юли, когато ще се гласоподава решение за претендент за ръководител на Европейска комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР