На хората най-много влияе с кого пътуват и къде пътуват.

...
На хората най-много влияе с кого пътуват и къде пътуват.
Коментари Харесай

Румен Драганов: Скокът на цените в туризма е с около 17%, въпреки това всичко е резервирано

На хората най-вече въздейства с кого пътуват и къде пътуват. При пътуванията не се замисляме толкоз за цените, колкото самата цел на пътуването. Целта на пътуването е императив. В света се случват голям брой пътувания. Пандемията тласна хората към пътешестване, до момента в който преди този момент имаше празни места в самолетите, в този момент няма празни места за резервация нито към България, нито от България за чужбина. Инфлацията принуди хората да си харчат парите вместо да ги държат в чекмедже за техните наследници.

Това съобщи в изявление пред БГНЕС Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма. Драганов даде образец, че в случай че сме със фамилията или половинката си, гледаме по какъв начин да си прекараме добре. " Какво значение има какво ви коства влака, самолета или превоза или какви старания полагате. Туризмът е полагане на старания ", акцентира той. Директорът на Института за разбори и оценки в туризма е безапелационен, че туризмът е тежък физически труд, които включва подготвянето на багажа, подготвянето на пътуването, както и дисциплината, която се съблюдава при графика на пътешестване. " Всички тези дисциплини и отговорности са първостепенни и от тях зависи самото пътешестване и качеството на пътуването. Какво значение има какви пари сте дали в случай че неуспехите главната цел на самото пътешестване или изоставате по време на пътя? ", попита той. По отношение на това къде най-вече обича да пътува българинът, Драганов уточни, че най-често българинът повтаря дестинацията, в случай че му е харесала. Имаме една висока степен на повтаряемост, и у нас тя е към 72-73%. Не единствено че хората повтарят мястото, където обичат да вървят, те повтарят и ресторанта и храната, която си поръчват, без значение от менюто, в което има доста избор ", уточни Драганов. А обичаните места за пътешестване на хората са свързани с страсти или с предходно положително прекарване, в това число и в чужбина.

" Имаме 38% повтаряемост при задграничните пътувания, като от някои пазари, да вземем за пример - полският, те се движат с още по-висок % ", посочи той. Най-силен интерес към пътешестване в България има от прилежащите пазари. „ Най-много визити има от Румъния, като в годишен проект те стигат до 2 млн. визити ", изясни Драганов и добави, че след Румъния се подреждат Турция, Гърция, РСМ и Сърбия. " Това са главните дестинации, от които ние имаме най-вече туристи, а и при тях става въпрос за многократни пътувания ". След това по брой туристи у нас се подреждат Германия, Полша, Словакия, Унгария, Австрия, Италия и Испания. През последните години идват доста туристи и за културен туризъм и поклоннически пътувания. От страните отвън Европейски Съюз най-вече туристи у нас гостуват от Англия и Израел. " Много хотели реализираха индикаторите на 2019 година още през 2022 година Като цяло туризмът се движи доста добре. Последните три месеца на предходната година се движим с проценти над 2019 година, т.е имаме доста по-добри индикатори “, добави специалистът. Според него, когато човек желае да пътува, може да ревизира всички благоприятни условия за пътешестване на телефона си и да избере дестинация на база на неговия бюджет. " Дали нещата са по-скъпи, - да, те са по-скъпи от предходната година. Виждаме, че туризмът нарастна със 17% ", означи той. По думите му българският туристически отрасъл стои тъкмо където му е мястото. " Ние се явяваме по-евтини от Гърция, по-скъпо от Турция и Румъния, само че като цяло места няма. Когато гледаме междинните цени – в България цената на една седмица престой с пътешестване със аероплан, се движи в границите на към 700-750 евро, до момента в който в Гърция това отива 800-900 евро, а в Турция пада под 500 евро ", сподели Драганов. Туристическият бранш не е включен в ПВУ. " Туризмът го няма, тъй като в Закона за туризма и общото българско законодателство туризмът липсва.

Ние не знаем кой ръководи туризма в страната. Смятам, че би трябвало да имаме една огромна промяна във връзка с това какво е туризъм и има ли той почва у нас ", безапелационен е Драганов. Директорът на Института за разбори и оценки в туризма акцентира, че има и разминавания в параметрите на данните на националната статистика за настаняване и означи, че се не помни, че с изключение на тези, които спят в хотели има и доста хора, които спят в квартири или път спят при родственици. " Следващия месец - април означаваме 10 години сбъркана формулировка на екскурзиант в Закона за туризма. 10 години, 6 министъра, сбъркана формулировка на екскурзиант ", сподели още Румен Драганов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР