На форум в Брюксел, платен от фондация Ханс Зайдел, Борисов

...
На форум в Брюксел, платен от фондация Ханс Зайдел, Борисов
Коментари Харесай

Христо Иванов: Ако иска да оцелее, ЕС се нуждае от нова консолидация

На конгрес в Брюксел, заплатен от фондация Ханс Зайдел, Борисов се е скарал на домакините си, че още не сме признати в Шенген, разяснява водачът на " Движение Да, България " Христо Иванов в обществената мрежа. " Дневник " разгласява коментара на Христо Иванов от неговия профил във " Facebook ". Акцентите са на редакцията:

" Просто не е заслужено. Не е заслужено да си измисляте някакви претекстове, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, тъй като и (евро)комисията и (евро)парламентът ревизираха границата и се оказва, че България най-добре я пази, само че продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме уговорките. " (Премиерът Борисов в Брюксел - бел. ред.)

Същевременно, в ГЕРБ смятат за обещано, че до юли " ще получим чакалня за Еврозоната " и това ще се трансформира в кулминационна точка на " сполучливото ни Европредседателство ". Юнкер бил заречен (sealed with a kiss - подпечатано с целувка - бел.ред.), специалистите от Европейска комисия кимали многозначително, от ЕНП дуели бузи в сюблимна убеденост... Пък и нали и за там сме изпълнили формалните критерии. Разбира се - става дума само за чакалнята, а не за качване на влака и в случай, че самата гара предстои на ремонт или пренасяне.

И, даже и във връзка с чакалнята, от столиците и институциите, в които в действителност се вземат тези решения, идват напълно други сигнали: " ФАЦ цитира зам.-председателя на парламентарната секта на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус, който е песимистичен във връзка с това дали България извършва политическите предпоставки за скорошно присъединение към еврозоната. /.../ По думите на зам.-председателя на фракцията на свободните демократи Михаел Тойрер, на хартия данните от България вършат положително усещане. Загриженост обаче будели известията за съществуването на корупция. "

И във връзка с Шенген, и във връзка с Еврозоната

става дума за едно - корупция

Защото, въпреки оня ден Горанов надменно да изясни, че " корупцията е вестникарско подстрекателство ", а през вчерашния ден Борисов упрекна Европейски Съюз, че " си [я] измисля ", тя продължава да бъде главен фактор в отношението към нас. И до момента в който не сме в положение да убедим публичното мнение (вкл. вестниците, но не Пеевските) и службите в съответните страни, никой няма да си заложи политическото бъдеще, с цел да " пусне " Борисов.

Светът се трансформира с голяма скорост и - в случай че желае да оцелее като важен фактор -

Европейски Съюз би трябвало да премине на нов стадий на консолидация

Две са провокациите - трагично променената среда за сигурност към Европейски Съюз и трагично изменящата се логичност на икономическа конкуренция. Съединени американски щати се изтеглят от ролята си на поръчител на интернационалния ред, учреден на мултилатералност и правила, връща се геополитиката. И внезапно всичко се трансформира в оръжие - информация, технологии, икономическо въздействие.

Ако до през вчерашния ден интернационалната политика изглеждаше продължение на пазара с други средства, през днешния ден тя още веднъж е война по всевъзможен начин. Изведнъж държавността (национална или квази-имперска) още веднъж е в играта и

здравината на институциите се трансформира в главен фактор

за сигурност и доверие.

А корупцията е тъкмо противоположното - разруха на институциите.

Когато най-накрая в Берлин и Париж се заемат да осъществят тази консолидация на Европейски Съюз, тя ще бъде учредена на Еврозоната, надградена с обща сигурност, чието териториално измерение е Шенген.

Повече от всеки път, Европейски Съюз ще би трябвало да се трансформира в кръг на доверие за обща отбрана. Подобен кръг с присъединяване на една България с разложени институции и управническа класа, затънала в зависимости към Москва и Анкара, е явно неосъществим.

Изборът е явен: или вършим действителни, дълбоки промени, или оставаме - по един или различен метод - отвън кръга на доверие. Управляващите, а и т.нар съпротива в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи (останалите са аватари), са по природа неспособни да изчистят страната и да оздравят институциите. По простата причина, че са нищо повече от еманация на корупцията. Всеки ден, в който тези хора не престават да яхат страната, е ден на срутване към геополитическата външна страна. Атентат против историческото бъдеще на България.

Уморените " троянски коне в положителния смисъл на думата " ги убиват, нали?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР