На фона на споровете за това дали ядрената енергия трябва

...
На фона на споровете за това дали ядрената енергия трябва
Коментари Харесай

ЕС спори за ядрената енергия, а Полша ще строи първата си АЕЦ

На фона на разногласията за това дали нуклеарната сила би трябвало да участва в листата с чисти енергийни източници, стана ясно, че Полша стартира да построява първата си нуклеарна централа.

За задачата беше определена групата Westinghouse от Съединени американски щати, като държавна резолюция по въпроса ще бъде призната на 2 ноември. Това стана ясно от полският министър председател Матеуш Моравецки.

Изборът на Westinghouse беше предстоящ от пазарите. Другите две предложения бяха от френски и корейски компании. Полша и Съединените щати обаче водят мощен разговор за съдействие в нуклеарния бранш от доста години насам, написа Zero Hedge.
 От енергийно самостоятелна, Франция се трансформира в страна с доста закъсала нуклеарна промишленост
От енергийно самостоятелна, Франция се трансформира в страна с доста закъсала нуклеарна промишленост

Производството на нуклеарна сила във Франция е най-ниско за всички времена, а това е проблем

През януари 2022 година Westinghouse Electric Company подписа меморандум за съдействие с 10 полски компании по отношение на евентуалното създаване на шест реактора като част от полската стратегия за нуклеарна сила. Компанията е профилирана в производството на устройства, употребяващи нуклеарна сила и техните водещи планове са реакторите AP1000, които се употребяват в Китай да вземем за пример.

Изграждането на първия реактор би трябвало да стартира след четири години, а стартирането му е планувано за 2033 година Той ще обезпечава сила на 4 милиона семейства. Последният от реакторите на втората електроцентрала ще стартира да действа през 2043 година

Ако и двете уреди бъдат приключени, полската нуклеарна сила може да доближи сред 8,8 и 11,8 гигавата, а съгласно държавното управление разноските за построяването са оценени на към 39 милиарда евро.

Крайбрежната зона Копалино е определена като желано място за построяването на първата нуклеарна централа в Полша.
 Ядрените електроцентрали в Германия ще работят до пролетта
Ядрените електроцентрали в Германия ще работят до пролетта

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи подреди активността на нуклеарните централи да продължи най-малко до април следващата година

Изборът на Полша на американската компания не значи, че другите предложения, подадени от френската група EDF и корейската KHNP. Според неофициална информация корейската компания ще подпише съглашение с желание за построяването на нуклеарни блокове с Polish Energy Group и ZE PAK.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР