На фона на разногласията между Варшава и Киев украинците започнаха

...
На фона на разногласията между Варшава и Киев украинците започнаха
Коментари Харесай

Подслониха ги за малко и стига. САЩ депортират украинските бежанци от Полша

На фона на различията сред Варшава и Киев украинците започнаха да бъдат депортирани от Полша. Вашингтон от своя страна е подготвен да заплати на локалните медии, с цел да убедят бежанците да се върнат в родината си. Как се развиват събитията и до какво ще докара това?

Помощта е на привършване

Говорителят на полското държавно управление Пьотр Мюлер ненадейно разгласи: решено е да не се удължават краткотрайните правила за украинците през 2024 година

През август Европейският съюз отпусна 200 милиона евро на Варшава за бежанците. Според заместник-министъра на вътрешните работи Павел Шефернакер това е „ доста малко “. Помощите към този момент последователно понижават. От март украинците са задължени да заплащат 75 % от цената на наемите. Преди три седмици затвори най-големият център за презаселване в Надаржин.

В Полша има повече от два милиона украински жители, заяви президентът Дуда. Осемдесет хиляди са годните за военна работа, прецизираха от граничния отдел. „ Тези хора биха могли да бъдат мобилизирани и да се причислят към редиците на нашите въоръжени сили, като по този метод укрепят защитата и сигурността “, сподели депутатът от Върховната Рада Фьодор Вениславски.

Според украински медии към този момент се издават заповеди за депортиране на бежанци с петгодишна възбрана за влизане в Европейския съюз - най-вече за тези, които са упрекнати в някакви закононарушения. Хората могат да бъдат трансферирани до Киев и при поискване от там. Първо се експулсират незаконно миналите границата, а останалите се експулсират с решение на полския съд, написа вестник „ Речпосполита “

Платена акция

Ще работят освен със мощ. Посолството на Съединени американски щати във Варшава предлага финансова поддръжка на полските медии за тяхната осведомителна акция.

„ На конкурентна основа ще предоставяме безплатни средства на публицисти за създаване и подготовка на репортажи за сполучливото завръщане на бежанци “, се споделя в уеб страницата на Държавния департамент.

Американците ще финансират и „ развиването на публицистиката ” – семинари по сходни „ патриотични ” материали. Няма и дума за това, че завръщащите се мъже най-вероятно ще бъдат мобилизирани. Програмата е предопределена за 12 месеца, започвайки сред 1 октомври и 15 ноември.

Ще би трябвало да избират

Има доста битови спорове с украинците в Полша. Те се държат предизвикателно и това е досадно. Порталът КРК, да вземем за пример, се оплака, че украинските жители безусловно са окупирали централния площад на Краков: те провеждат политически демонстрации там два пъти дневно. Освен това бежанците се стремят да наложат личните си показа за живота на другите, уточни „ Мисъл Полска “.

„ Пропагандните материали, които приканват хората да се върнат, няма да оказват помощ ", акцентира Алексей Зудин, старши учител в МГИМО. „ Явно не разчитат на това, а на непринудено наложително овакантяване. В един миг всяка помощ ще спре. За украинците " ще останат две благоприятни условия: да си намерят работа или да се приберат вкъщи. Но в Полша може да им бъде препоръчана единствено нискоквалифицирана работа. "

Логиката на Вашингтон е ясна: ВСУ би трябвало да бъдат попълнени, прибавя специалистът. А това, което е оживяло в украинската стопанска система, изисква служащи. Там има изострен кадрови недостиг.

Политологът Александър Дудчак счита, че Варшава ще продължи да се отървава от бежанците. " Този баласт не е потребен. Те заплашват, изискват спомагателни средства от Европейския съюз. Никой няма желание да ги храни. Разбира се, не всички ще бъдат депортирани - украинците имат прочут принос към полския Брутният вътрешен продукт ", твърди той.

Поляците също могат да предложат на украинските наборници контракти с локални ЧВК за осъществяване на задания в техен интерес, допуска специалистът. И това е доста по-добре, в сравнение с да бъде изпратен на фронта незабавно след депортацията.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР