На фона на очертаващото се ново разделение в Европа близо

...
На фона на очертаващото се ново разделение в Европа близо
Коментари Харесай

Тренд: Два пъти повече българи предпочитат съюз с НАТО и ЕС, отколкото с Русия

На фона на очертаващото се ново разделяне в Европа близо година и половина след началото на съветската инвазия в Украйна почти два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и Европейски Съюз, в сравнение с са тези, които биха избрали съюз с Русия.

 

Това демонстрират данните от национално представително проучване на публичното мнение по самодейност на Институт Отворено общество – София (ИООС), извършено през юли 2023 година от " Тренд ".

 

Близо 45% от интервюираните декларират, че България би трябвало да се нарежда в съюз със страните от НАТО и Европейски Съюз при положение на ново разделяне в Европа сходно на това от времето на Студената война. За съюз със страни като Русия и Беларус се афишират 22% от запитаните.

 

Близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% за са самостоятелност/да се пазят националните ползи. Хората, които не могат да преценяват или не дават отговор на въпроса, са близо 30%.

 

 

Данните по отношение на предходната 2022 година демонстрират нарастване на каузи на последователите на съюз с Европейски Съюз и НАТО с 6% – от 39% през юни 2022 година до 45% през юли 2023 година Делът на последователите на Русия и Беларус понижава, само че нищожно – с 1% от 23% през предходната година до 22% през тази година.

 

 

Привържениците на съюз с НАТО и Европейския съюз преобладават измежду симпатизантите на три от петте съществени политически партии. Партиите с преобладаващи настройки измежду гласоподавателите за съюз с НАТО и Европейски Съюз са: 79% от симпатизантите на Коалиция “ПП-ДБ ” са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 5% са за съюз с Русия. 67% от симпатизантите на ГЕРБ са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 12% са за съюз с Русия. 48% от симпатизантите на Движение за права и свободи са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 11% са за съюз с Русия.

 

22% от симпатизантите на Българска социалистическа партия са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 55% са за съюз с Русия. 17% от симпатизантите на " Възраждане " са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 50% са за съюз с Русия.

 

Привържениците на Европейски Съюз и НАТО доминират измежду хората, които са декларирали, че няма да гласоподават, както и измежду интервюираните, които не са решили за кого ще гласоподават – дял от 42% и в двете групи са за съюз с Европейски Съюз и НАТО, а надлежно 24% от негласуващите са за съюз с Русия и единствено 13% от ненаправилите своя политически избор. Единствено измежду тези, които ще гласоподават с „ не поддържам никого “, доминират доста последователите на Русия с 36% против 18% на последователи на Европейски Съюз и НАТО.

 

Цитираните данни са от национално представително проучване на публичното мнение, извършено измежду пълнолетното население на страната през периода 9-17 юли 2023 година по метода на директно стандартизирано изявление „ лице в лице “. Респондентите са подбрани посредством двустепенна стратифицирана извадка по район и вид обитаемо място с квота по признаците пол и възраст. Проведени са 1003 ефикасни изявленията. Максималната стохастична неточност при 95% гаранционна възможност и при 50-процентен дял е ±3,1%.

Изследването е извършено на терен от организация „ Тренд “ по поръчка на Фондация „ Институт Отворено общество – София “ с поддръжката на Фонд Активни жители България. Средствата за Фонд Активни жители са предоставени от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн в границите на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021. Изказаните отзиви са на създателите и не отразяват безусловно мнението на Оператора на Фонд Активни жители или на Финансовия механизъм на ЕИП.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР