На фона на нарастващия недостиг на личен състав в украинската

...
На фона на нарастващия недостиг на личен състав в украинската
Коментари Харесай

Въоръжените сили на Украйна агитират жените да участват в бойните действия

На фона на възходящия дефицит на персонален състав в украинската войска, украинските въоръжени сили (ВСУ) започнаха да популяризират материали, в това число видеоклипове и плакати, призоваващи украинските дами да се записват на военна работа.

Прави усещане, че съдейки по наличието на видеозаписите и плакатите, командването на въоръжените сили на Украйна вижда дамите като част от бойни елементи, а не като готвачки, сигналисти или медицински сестри.

Представителят на президента на Украйна Володимир Зеленски във Върховната рада на Украйна Федор Вениславски съобщи, че от 1 октомври 2023 година всички украински дами лекари, медицински сестри и фармацевти на възраст 18-60 години ще би трябвало да бъдат регистрирани в армията. Жените от други специалности към този момент ще се записват на военна работа на непринуден принцип, само че по-рано стана дума, че дамите – юристи, счетоводители, готвачи, публицисти, обществени служащи и даже работнички в хотелиерството – могат да бъдат класифицирани като военнослужещи.

Трябва да се означи, че Вениславски, макар риториката на украинския режим за десъветизация, се базира на обстоятелството, че дамите лекари са били считани за военна работа и в Съветския съюз, пишат непознати медии.

Междувременно на видеозаписите, публикувани от въоръжените сили на Украйна, виждаме никога не медицински сестри, оказващи първа помощ или лекари, извършващи интервенции в лечебни заведения, а очевидно бойци от щурмовите елементи на украинската войска.

„ Не просто жена, а бранител на Украйна!, " гласят надписите на фона на жена във военна униформа в пропагандно видео.

По-рано Министерството на защитата на Украйна позволи активизирането на жители с лимитирана валидност за военна работа, в това число такива с вирусен хепатит и асимптоматичен ХИВ.

Превод БЛИЦ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР