На фона на напрежението около Украйна и дебатa за боеспособността

...
На фона на напрежението около Украйна и дебатa за боеспособността
Коментари Харесай

MO: Доставката на новите F-16 може да се забави месеци, но не и години

На фона на напрежението към Украйна и дебатa за боеспособността на българските въоръжени сили, бъдещето на някои от основните планове за модернизацията им остава неразбираемо.

Военният министър Стефан Янев удостовери пред парламентарната военна комисия, че новите изтребители F-16, които България заплати предплатено, може да бъдат доставени с известно забавяне поради пандемията. Според Янев забавянето обаче ще е от порядъка на месеци, а не на години.
 
"Наскоро получихме информация от компанията производител, че по отношение на пандемията и веригите за доставка, в техния график евентуално ще има закъснение, което не важи единствено за нас, а за всички поръчки, които се строят в тези мощности. Забавянето ще е от порядъка на месеци, а не пет или 10 години ", уточни Янев преди ден, когато бе изслушан в парламентарната военна комисия.
 
Според досегашния проект трябваше първите шест машини да дойдат в България през 2023, а последните две през 2024 година. България обаче би трябвало да модернизира военните си летища, с цел да може да експлоатира новите самолети.
 
Военният министър сподели, че във втората половина на февруари представители на компанията производител ще дойдат у нас и ще дадат повече елементи за забавянето, като едвам по-късно ще може да се приказва съответно какъв брой ще бъде то.
 
"Договорът се извършва. Осем български водачи са в Съединени американски щати и се образоват ", сподели Янев.
 
Доставката на новите изтребители е основно, защото България към момента разчита на старите руски МиГ-ове, с цел да охранява въздушното си пространство. Специализираното издание aero-bg.com напомня, че информация, че възобновяване на производството на F-16 върви по-бавно от предстоящото се появи през ноември 2021 година от представители на Lockheed Martin. Според Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител, представен от Braking Defense, забавянето ще е в границите на 12 месеца.
 
България също така реши да закупи още осем машини от Съединени американски щати и "Локхийд Мартин ", само че не е ясно по кое време ще стане това.
 
Служебният боен министър Георги Панайотов към този момент изпрати писмо-искане заполучаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70.
 
Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 милиарда лв.. Това зависи от претенции от България пакет съоръжение и въоръжение, само че няма да е изненада, в случай че цената се приближи до 3 милиарда лв.. Добрата вест е, че тези пари към този момент ще могат да бъдат изплатени разсрочено, защото България към този момент има изискваната от Съединени американски щати кредитна история.
 
Янев изясни, че когато пристигна американската оферта за идващите осем самолета, ще могат да се водят диалози и да се мисли, какво да се направи.
 
Не е ясно какво ще и бъдещето на един от най-важните планове – за нови бронирани машини. Засега всички варианти са на масата, сподели Янев пред депутатите във вторник. Проектът сега чака политическо решение.
 
Бившият боен министър Красимир Каракачанов приключи процедурата за избор на бронирани машини, откакто предстоящо се разбра, че и двете подадени предложения надвишават избрания ценови таван от към 1.5 милиарда лева
 
Каракачанов стартира разновидността поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, който обаче не може да се оправи с подобен план и ще подписа контракт с непозната компания.
 
Каракачанов внесе в Министерския съвет отчета за бъдещето на плана и настоящето държавно управление би трябвало да се произнесе. Тази договорка също ще се изплаща разсрочено.
 
Миналата година началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов предложи да се подходи към плана като се търсят директни договаряния с друга страна. По този модел бяха закупени изтребителите F-16, като последното държавно управление на Бойко Борисов контракти договорката със Съединени американски щати.
 
Ако се реши да се подходи по подобен метод, България ще избира с коя страна да договаря. Интерес към договорката има от Съединени американски щати, Франция, Германия, Финландия а при ново оповестяване на процедурата може да се появят още страни и компании с интерес към нея.
 
Източник: mediapool.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР