На фона на хвалбите на правителството и на драстичния скок

...
На фона на хвалбите на правителството и на драстичния скок
Коментари Харесай

Хиляди пенсионери чакат обещаните увеличения от юли

На фона на хвалбите на държавното управление и на фрапантния скок на минималната пенсия изненадващо се оказа, че най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът усили минималната пенсия на два пъти до 200 лева, или с общо към 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се покачат с 2.4%. Сега излиза, че някои пенсионери не са получили действително даже и това минимално нарастване, написа вестник "Сега ".

Национален осигурителен институт е залят от тъжби от пенсионери в цялата страна, заяви на блицконтрол в обществената комисия на Народното събрание общественият министър Бисер Петков. Проблемът бе подложен от депутата от Българска социалистическа партия Милко Недялков, който алармира, че пенсионери от неговия район - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% нарастване на пенсиите. Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе шеф на Национален осигурителен институт, изясни, че през лятото и той е схванал за казуса, въпреки и импровизирано от Национален осигурителен институт, и останал извънредно сюрпризиран.

Не е ясно какъв брой са ощетените пенсионери и с какъв брой тъкмо - тази информация занапред ще се изготвя от осигурителния институт, който към този момент четвърти месец обществено не е сметнал за нужно да огласи казуса.

Засега пояснение на този парадокс няма. Министърът се базира на разпореждане на Министерския съвет от 2008 година Заради двукратното нарастване на пенсиите през онази година е било заложено ограничаване до каква степен могат да порастват избрани пенсии. Проверка на "Сега " откри, че въпросното разпореждане е от 2006 година С него се дефинират нови размери на минималните пенсии - нормална процедура и тогава, и в този момент. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без задоволителен растеж. За да не се усилят прекалено, е заложена оптималната сума, до която те могат да порастват и която тогава е била в порядъка на 120-150 лева Именно това ограничаване, което работи и сега, евентуално е повода за казуса.

До тази година тези оптимални суми са се увеличавали дружно с всички пенсии по швейцарското предписание. Тази година обаче индексацията беше осъществена по нов метод - не с % върху размера на пенсията, а с нарастване на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така оптималната сума останала без индексация и е попречила на цялостно нарастване от 2.4% през юли. Министърът даде обещание, че за следващата година ще запишат текст в закона, който да не разрешава повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

За половин година нарастването единствено на минималната пенсия коства в допълнение 100 млн. лева, като тук се включва и растежът на всички останали пенсии, вързани към нея. Изолираното нарастване на минималния размер на пенсията за стаж и възраст деформира съществено пенсионната система и демотивира хората да се обезпечават върху действителните си заплати. Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат импортирани осигуровки даже и за най-малък размер, само че по закон Национален осигурителен институт им приравнява пенсията. А хората, които имат действителен принос към системата, получават доста по-ниско нарастване - единствено от 2.4%. При нарастването на 200 лева към този момент към 800 хиляди са пенсионерите с минимална пенсия, или съвсем 38% от всички.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР