„На една площадка в близост до ТЕЦ „Бобов дол” в

...
„На една площадка в близост до ТЕЦ „Бобов дол” в
Коментари Харесай

Боклуците в България – кой заплете схемата с трансграничен превоз на смесени отпадъци?

„ На една площадка наоколо до Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” сега се намират останали 210 тона боклуци от скандално известния така наречен „ италиански боклук” от предходната година. Престоят на тези 210 тона сега е нерегламентиран, тъй като Нотификацията им е с изминал период още при започване на месец юни, предходната година “ – по този начин стартира видеото на Валя Ахчиева и екипа й, които задават редица въпроси:

Кой в Министерството на околната среда и водите позволи този италиански отпадък да влезе в България? Кой подписа Нотификацията за трансграничен транспорт на италианската компания „ Вибеко”, за импорт от Италия на 8 400 тона смесени боклуци с код 19-12-12? И с това, в действителност позволи те да се изгарят в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”, без да ревизира, дава отговор ли централата на всички условия за изгаряне, съгласно издаденото Комплексно позволение от Изпълнителната организация по околна среда?

Или…може би е знаел, само че под напън е подписал Нотификацията?

Кой заместник-министър подписа още една Нотификация на италианската компания „ Вибеко” за трансграничен транспорт на 9 000 тона смесени боклуци, още веднъж с код 19-12-12, за преработване в плевенската компания „ Феникс-Плевен”, без да ревизира, че този тип боклуци не се рециклират, а и че в плевенската компания няма такава техника за преработване?

Кой подписа?

Един заместник-министър е подписал. А един шеф на дирекция „ Управление на отпадъците” е написал отчет до него, че това е допустимо. И заместник-министърът е поставил подписа си. И това не е задържаният и упрекнат заместник-министър Красимир Живков по делото „ Бобокови”. Друг заместник-министър е. Но, за него не се е чуло нищо да е притесняван от прокуратурата в следствието по проблема с този италиански отпадък.

Валя Ахчиева разкрива кой е, тъй като, с неговия автограф в Нотификацията от 29.03.2019-та година, този отпадък е тръгнал от Неапол и компанията „ Вибеко” към България и компанията „ Траш еко пак”. Това са 8 400 тона смесени боклуци с код 19-12-12, разнообразни от упоменатите в код 19-12-11 по Европейския азбучник на отпадъците. Нов код ли са измислили?

Това са смесени битови боклуци след механично отнасяне и единственият вероятен метод е те да се изгорят или депонират. Те не могат да се рециклират. И по този начин по море, те са пристигнали в Пристанище „ Бургас”. После с камиони на компанията „ Ваня транспорт” боклукът е докаран до Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”. Една част от него е пристигнала на 01.06.2019, а другата част – след два дни – на 03.06.2019. И защото Нотификацията има период една година, и тази година е изтекла през месец юни 2020-та, станало е по този начин, че в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “не са съумели да изгорят цялото количество смесени боклуци.

Защо не са съумели?

Защото, контролният орган – Регионалната ревизия по околна среда и води в Перник е спряла дейностите по изгарянето на 23-ти януари 2020-та – единствено няколко месеца след старта на горенето на боклука. На тази дата с Принудително-административна мярка /ПАМ/ се стопират шредерните съоръжения за авансово накъсване на боклука, дошъл от Италия на бали. Причината – Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” не е извършил отговорностите си в региона на екологичното законодателство за тази активност – горене на боклуци. И по този начин затруднявал контролната активност на държавните органи.

Отивайки с дрон да търсят този останал италиански отпадък, Ахчиева и екипът й очаквали да снимат бели бали – както е пристигнал той от Италия, само че се оказва, че боклукът е шредиран – т.е., натрошен. И по тази причина тези 210 тона са 3 огромни купчини на площадката на компанията „ Хийт енерджи”. Това е друго юридическо лице, само че няма по какъв начин да влезеш там, с изключение на през портала на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”. Ахчиева и екипа й остават пред бариерата, искайки среща с новия изпълнителен шеф – инж. Любомир Спасов.

Предишният началник на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ Емил Христов, който е управлявал централата по времето на изгарянето на отпадъците, беше арестуван и упрекнат предходната година, откакто основният прокурор Иван Гешев заяви, че за Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” има данни за нерегламентирано изгаряне на боклуци, импортирани от Европейски Съюз. Тогава бяха тествани ТЕЦ-овете „ Бобов дол”, „ Брикел”, „ Сливен” и „ Перник” – всички те са свързани с предприемача Христо Ковачки, именуван в медиите – „ енергийният бос”.

Инж. Спасов незабавно се съгласил да даде изявление на Ахчиева.

Валя Ахчиева: Тези 210 тона за какво стоят тук? На процедура това е нелегално?

Инж. Любомир Спасов: Отпадъците се намират към момента на площадката, тъй като сме сложени в обстановка, че няма къде да ги предадем за утилизация.

Валя Ахчиева: Ситуацията вие сте си я основали, откакто в едногодишния период Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ не ги е изгорил.

Инж. Любомир Спасов: Не са изгорени, тъй като още при започване на 2020 година има ПАМ от Регионална инспекция за опазване на околната среда, с който ТЕЦ-а не може да изгаря боклуци.

Валя Ахчиева: Вие знаете ли за какво ви не разрешиха да изгаряте боклуци?

Инж. Любомир Спасов: Не мога да ви кажа сигурно основанието.

От диалога излиза наяве още, че имало система за видеонаблюдение. А през последната една година към този момент и от РИОСВ-София им налагали насилствени ограничения за нерегламентирания престой на боклука на площадката. И Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” в този момент се намирал в циничен кръг. Нямали право да съхраняват отпадъците от Италия. Нямали право да ги изгорят. Не можели да ги предадат и на друга компания. Затова боклукът си стои още на площадката.

Главният еколог на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” – Елка Зарева води екипа на Валя Ахчиева при боклука и демонстрира спряната поточна линия за шредиране, където той бил шредиран – авансово накълцан. Зарева не знаела кое е тормозило специалистите от РИОСВ-Пловдив, че има нещо неправилно към този боклук. Може би самият надзорен орган би трябвало да изясни, коя е повода да считат, че този боклук е с някакви рискови свойства, дава отговор тя.

Ахчиева желае мнения от четирима специалисти в РИОСВ-София. И всички те били безапелационни. Според Главния специалист Ина Цветанова, срокът на Нотификацията за тези боклуци от Италия е изминал от дълго време, само че има юридически лица в България, на които е позволено те да изгорят този отпадък. И това може да се случи, в случай че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” успее да подписа подобен контракт с някоя компания. Но, в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” не може да се изгори този отпадък, тъй като им е наложена насилствена мярка, поради неизпълнени условия. Дори и сега. Другият Главен специалист – София Атанасова е безапелационна, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” не е имал на всички места система за видеонаблюдение на местата, където следва да има. Сега към този момент имат, само че към оня миг от предходната година – не са имали такова видеонадблюдение, съгласно условията в Комплексното позволение.

Директорът на дирекцията „ Административни, финансови и правни дейности” – Наско Станимиров съобщи, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” не е имал при започване на предходната 2020-та година, най-важното – работеща автоматизирана система, която да стопира дейностите по изгарянето, в случай че стартира замърсяване на въздуха. Освен това, изрично не било правилно и това, че в съда били падали административните актове и наказателните постановления, наложени на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” от контролния орган Регионална инспекция за опазване на околната среда. Напротив!

Съдът ги потвърждавал. А специалистът от дирекция „ Контрол на околната среда” в РЕОСВ-София Ралица Венкова заяви, че те са установили несъответствия по осъществяване на Комплексното позволение на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”. И по тази причина още през месец ноември 2020-та година, от РИОСВ-София написали писмо до изпълнителния шеф на Изпълнителна агенция по околна среда да преразгледат въпросното Комплексно позволение. Имало позволени грешки. Например този факт – огромният комин на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” нямал сероочистваща апаратура. Имало единствено филтри, само че нямало пречиствателно оборудване за изпускане на непречистени излъчвания във въздуха, в преходни режими на работа.

След всичките срещи по проблема „ Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”, Ахчиева попитала Спецпрокуратурата до къде стигна досъдебното произвеждане за Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”? Отговорили й, че към момента проверяват, само че нямало повдигнати обвинявания на длъжностни лица. Обвиняем е единствено някогашният шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” Емил Христов.

От следствието на Валя Ахчиева излиза наяве, че на 02.11.2018 година заместник-министър Николай Кънчев, който дълги години той беше заместник-председател на партията на Красимир Каракачанов, подписва Нотификацията. Журналистът съумява да се свърже с него по телефона след дълго звънене. Николай Кънчев отхвърля всичко:

– Господин Кънчев, за какво подписахте Нотификацията за италианския отпадък за „ Феникс-Плевен и за…

– Няма такава! Не съм я подписал! Нещо грешите!

– Има подписи за Нотификацията на италианската компания „ Вибеко”, който е дошъл за Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”.

– Бъркат! Бъркате!

– А чий е подписът тогава?

– Ами,…това е потвърдено във времето.

– Разпитваха ли ви по досъдебните производства?…

След това някогашния шеф тогава в Министерство на околната среда и водите – Славея Стоянова удостоверява всичко.

Цялото следствие можете да видите във видеото:

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР