На днешния ден се навършват точно 70 години, откакто учени

...
На днешния ден се навършват точно 70 години, откакто учени
Коментари Харесай

Навършиха се 70 години от първото заснемане на Земята от космоса!

На днешния ден се навършват тъкмо 70 години, откогато учени съумяват за пръв път да снимат Земята от космоса, припомня Попюлър Мъкеникс.

Информацията може да звучи парадоксално за някои от вас – само че в действителност първата фотография на Земята от космоса е направена надалеч преди полета на първия неестествен сателит. На 24 октомври 1946 година американски учени съумяват да инсталират камера към приспособена за галактически полети нацистка ракета “Фау 2 ” и да я изстрелят. Ракетата не се трансформира в неестествен сателит на Земята, само че прекосява 100-километровата линия на Карман, която е публично приета за граница сред земната атмосфера и космоса.

Полетът продължава едвам няколко минути, след което ракетата се разрушава. Филмовата лента обаче се оказва непокътната, тъй като е съхранявана в специфична стоманена касета. Учените наред демонстрират лентата и резултатът е шокиращ! На фотосите се вижда Земята от космоса!

Попюлър Мъкеникс ни оповестява, че и преди полета на “Фау 2 ” учените не са били напълно в незнание по какъв начин наподобява Земята от високо. През 1935 година балонът “Експлорър 2 ” лети на височина 22 километра и фотосите, направени от него, ясно демонстрират кривата на Земята. Обаче горната снимка е много по-ясна – не просто Земята, а Земята на фона на галактическата мрачевина.

Това безспорно е велико достижение и можем единствено да съжаляваме, че не се чества толкоз постоянно, колкото полетите на първите спътници и хора в космоса.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР