На днешния ден се навършва една година от руската инвазия

...
На днешния ден се навършва една година от руската инвазия
Коментари Харесай

Какво каза българският политически елит по повод годишнината от войната в Украйна

На днешния ден се навършва една година от съветската инвазия в Украйна. Очаквано (и изключително преди избори), българският политически хайлайф, въпреки и разграничен от идеология  и политика, се изрече по тематиката. 

ДЕБАТИ.БГ разгласява най-интересните изявления и заявления:
Кирил Петков: Никога няма да не помни визитата ми в Буча
Една година война, една година човешки премеждия, една година почтени жертви… Ужасяващо беше да видя многото изгорели танкове в предверието на Киев. Никога няма да не помни при визитата ми в Буча – опустошения от съветска ракета жилищен блок, който приличаше навръх тези в Младост, а сред тухлите имаше излишък от детска играчка. На такова място виждаш по какъв начин думите губят силата си и човек усеща нещастието със сърцето си. Няма по-голям смут от война. Тогава си дадох сметка какво действително означаваше да не се оказва помощ на Украйна – значи съветската войска да мине през цялата страна, да има доста повече детски играчки в пукнатините на разрушените здания. Ами в случай че всичко това се случваше не в източна Украйна, а в източна България? Как щяхме да желаеме света да реагира, в случай че тази детска играчка беше в жилищен блок във Варна? Щяхме ли да желаеме от Европа да не ни оказват помощ?

Аз съм горделив, че България не се сниши, а беше там от вярната страна на историята в сериозен миг на войната. Горд съм, че няма да се срамим един ден, когато тези събития са част от учебниците по история. А в същите тези учебници съм сигурен, че ще написа, че Украйна е съумяла да се освободи и си е върнала териториалната целокупност, а Путин е останал в историята като неуспелия несъответстващ деспот, след който Русия е почнала своята смяна.
Ивайло Мирчев: Украинският народ изнася на света урок по героизъм
От 1 година украинският народ изнася на света урок по героизъм. Не знам по какъв начин да го кажа по-ясно – мисля, че тези хора трансфораха цялото си битие в жив монумент на достолепието. Войната против тях, с изключение на дето е неуместна и безчовечна, е все по-обречена за нападателите им. Украинците от дълго време завоюваха сърцата, уважението и поддръжката на свободния свят. Украинският народ в никакъв случай няма да бъде жертва.
Корнелия Нинова: За нас задачата би трябвало да е мир, а не война
„ Опустошителна, братоубийствена война с тежки последствия за целия свят – в региона на енергийната сигурност, стопанската система, инфлацията, бедността и приходите на хората. ” Такава равносметка направих по случай навършването на една година военни дейности на територията на Украйна.

Поведението на България по отношение на войната през тази година е било спорно поради политическата неустойчивост и неналичието на постоянно държавно управление, което да показва една трайна и поредна позиция.

”Позицията на Българска социалистическа партия е поредна и ясна: невмешателство на България, опазване на неутралитет, филантропична помощ за бягащите от войната, за майки с деца, само че непредоставяне на оръжия и търсене на дипломатически излаз ”.

Наблюдавайки събитията от последните дни, наподобява, че спорът се задълбочава

За нас пътят е преустановяване на военните дейности, договаряния по дипломатически път и определяне на дълготраен мир. България може даже да бъде основател на такава политика, в случай че имаме повече самочувствие и темперамент – за нас задачата е мир, а не война ”.
Бойко Борисов: България би трябвало да продължи да оказва помощ на другарска Украйна
Днес се навършва една година от началото на безспорното безумство в най-новата история на Европа – нападението на Русия над Украйна.

Ако до преди 12 месеца цивилизованият западен свят не вярваше, че е допустима война на територията на Стария континент, то през днешния ден не можем да повярваме до каква степен е кадърен да стигне един деспот като Путин, в устрема си към съсипия.

Сега пред България няма различен избор с изключение на да застане от вярната страна на историята. Събитията, които се случват на едвам 400 км. от границите ни са добър мотив да се замислим какво съставляват категории като сигурност и непоклатимост, които в дни на разцвет одобряваме за даденост, само че една бърза „ смяна ” е в положение да унищожи за дни. България би трябвало да продължи да оказва помощ на другарска Украйна. Българите би трябвало да помогнем на България.
Ние идваме: Властта нищо не е научила за 75 години и още веднъж се дърпа срамно настрана от историята.
Граждани и гражданки на България! На тази дата преди една година, без оповестяване на война, съветските въоръжени сили нападнаха самостоятелна Украина. Започна Великата Отечествена война на украинския народ против руско-путинските агресори. Украинската идея е обективна! Врагът ще бъде надвит! Победата ще бъде наша! “

Приблизително по този метод би звучал текстът, произнесен от Левитан в наши дни, в случай че видеше какво се случва в Европа. И в тези години Сталин не се посвени, като съдружник на Хитлер, да нахлуе в Полша. Имаше подготвен проект за още страни. Втората международна беше в ход, само че стана Отечествена, чак когато пострада Русия. Цивилизованият свят единствен оказа поддръжка.

Днес Путин не се посвени да нападне Грузия, Молдова, да си вземе Крим. Цивилизованият свят още веднъж ще помогне на нападнатия. И отново ще победи!

Как беше с България в онази война? Хиляди убити в борбата с фашизма във втората фаза; милиони платени за съюза с фашизма в първата фаза и честен пестник за срамната ни политика.

Какво вършим през днешния ден? Президентът любезничи с агресора, ние оказваме помощ скрито на Украйна и печелим презрението на съдружниците.

Какво научихме за една година? Че властта нищо не е научила за 75 години и още веднъж се дърпа срамно настрана от историята. Но историческото време тече и за нас отново ще останат последните редове. А България не е огромна страна и елементарно може да се научи да оказва помощ на по-слабия, на угнетения, на нападнатия намерено – с цялото си сърце и мъжеството на политиците.

Иначе, успеха и през днешния ден ще бъде за Украйна и цивилизования свят.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР