На днешния ден през 1958 г. в Страсбург се провежда

...
На днешния ден през 1958 г. в Страсбург се провежда
Коментари Харесай

Преди 64 г. се открива първото заседание на Европейския парламент

На днешния ден през 1958 година в Страсбург се организира първото съвещание на Европейската парламентарна асамблея. Тя включва 142 членове, които са излъчени от националните парламенти на страните членки, а в нея се приказва на четири езика.

Днес, повече от шестдесет години по-късно, в Европейския парламент заседават 705 членове, определени на последните избори на 23-26 май 2019 година. Официалните езици към този момент са 24. Това са деветите парламентарни избори след първите директни общи избори през 1979 година. Институцията разполага с извънредно значими законодателни, бюджетни и контролни пълномощия.

Следващите избори за Европейски парламент са планувани за 2024 година в сходство с Договора от Лисабон. И това са първите избори след Брекзит и излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Всичко стартира с Договора за основаване на Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС). Подписан от шест страни, който влиза в действие на 25 юли 1952 година. С него се поставят основите на Общността и се основават следните институции: Върховен орган, Обща асамблея, Съвет на министрите, Съд и Консултативен комитет. 

След влизането в действие на Договорите от Рим през 1958 година и основаването на Европейската икономическа общественост (ЕИО) и Европейската общественост за атомна сила (Евратом) е решено Общата асамблея да бъде в действителност обща и за трите общности. По същото време тя се преименува на " Европейска парламентарна асамблея ", а от 30 март 1962 година - на " Европейски парламент " (наименование, което се вписва публично в Единния европейски акт от 1986 г.).

Брюксел или Страсбур?

Ежемесечните пленарни съвещания на Европейския парламент се организират във френския град Страсбург, а изключителните и спомагателни заседания - в Брюксел, столицата на Белгия. Европарламентът има офиси и в Люксембург. В тази връзка постоянно се чуват гласове на безпокойствие във връзка с разноските, които се отделят за преместването на Народното събрание и депутатите от едно място на друго по няколко пъти в годината.

Макар че всекидневно Брюксел се възприема като столица на Европейския съюз, защото в нея са седалищата на изпълнителните му органи – Европейска комисия и Съветът на Европейски Съюз, в умишлен протокол към Договора от Амстердам е записано, че Европейският парламент организира ежемесечните си пленарни съвещания в Страсбург. Затова от време на време импровизирано го назовават „ Парламента от Страсбург “, като някои подразбират Страсбург като демократичната столица на Европа и го опълчват на бюрократичното начало в Брюксел. От на практика съображения обаче цялата подготвителна работа по законодателството и срещите на парламентарните комитети протичат в Брюксел. Нещо повече, Секретариатът на Европейския парламент (администрацията му), в който работят болшинството от административните чиновници на Европарламента, е ситуиран в Люксембург (преди години тук са провеждани и пленарните сесии).

В резултат на това Народното събрание прекарва всеки месец четири дни в Страсбург, където текат окончателните пленарни сесии и гласувания. Понякога пленарни сесии се организират и в Брюксел.

Решаването на проблема с двете „ столици “ значително е политически въпрос и в няколко поредни контракта европейските страни членки не престават да не му отстъпват това право. Макар че въпреки всичко са се отказали от третото седалище в Люксембург още преди 20-на години, разногласието сред Белгия (Брюксел) и Франция (Страсбург) за главно седалище на Народното събрание продължава. Това обаче е обвързвано със обилни компликации и разходи - за постоянното пренасяне на документи и съоръжение сред двата града (отстоящи на 400 км един от друг) са нужни 10 огромни камиона и 30 служащи. Освен това общо към 5000 души, свързани с работата на Народното събрание, също пътуват - самите депутати, техните съветници, чиновниците и публицистите. Разходите се правят оценка на към 200 млн. евро годишно. Повечето от депутатите са срещу потреблението на седалището в Страсбург и през годините са предприемали разнообразни начинания за определянето на Брюксел като само седалище. Последната такава самодейност към този момент е събрала над 1 милион подписа от жители на Европа.

Страсбург (на френски: Strasbourg; на немски: Straßburg) е град в Източна Франция. Той е седалище на няколко европейски институции, сред които са: Съветът на Европа, Еврокорпусът, както и Европейския парламент и Европейския омбудсман на Европейския съюз.

Сред забележителностите на града е Елзаският музей на известното изкуство и обичаи. В него са показани подиуми от обичайния живот в историческата област Елзас през XVIII и XIX век: костюми, домакински обичай, мебели, керамика, играчки, изображения, занаяти, обичайната възстановка на ателиета на занаятчии.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР