На днешния ден през 1876 Александър Бел осъществява първия успешен

...
На днешния ден през 1876 Александър Бел осъществява първия успешен
Коментари Харесай

На този ден: 80 години от спасяването на българските евреи

На днешния ден през 1876 Александър Бел реализира първия сполучлив двупосочен диалог по телефон, казвайки „ Господин Уотсън, елате тук, желая да ви видя “. Два дни по-рано изобретението получава патент. Изобретяването на телефона става допустимо с помощта на усъвършенстването на електрическия телеграф. Често се спори кой е основателят на устройството, защото редица учени и изобретатели вземат участие в този развой. Ранната история на телефона към момента не е изяснена и е обсипана с несъгласия, изказвания и контратвърдения.
Прочетете още
Първата телефонна връзка в България е извършена в настоящия град Пордим. Това става през 1877 година по време на Руско-турската Освободителна война при Обсадата на Плевен. Връзка е осъществена сред крал Карол I от щаба на румънската войска и княз Николай Николаевич от щаба на Руската войска. Днес и двете здания са музеи.

През 1906 година става най-голямата индустриална повреда в мина в Европа. В град Куриер в Северна Франция умират 1099 души, в това число и деца миньори. Отговорността за нещастието се приписва на притежателите на мината Compagnie des mines de houille de Courrières. Ден преди мината да се взриви, от нея стартира да излиза гъст пушек и са открити токсични газове. Оказва се, че на 270 м дълбочина, в една от ямите, е избухнал пожар. Не е ясна повода. Работниците не съумяват да овладеят пожара навреме и заравят ямата с пръст, с цел да блокират достъпа на О2 в нея.

Според един от отчетите, от управлението са пренебрегнали предизвестието, че мината е рискова и не са прекратили работния развой. На 10 март, малко преди 7 сутринта, още веднъж избухва пожар, този път - в доста по-големи мащаби. Следва мощен гърмеж. Унищожени са над 100 км. от галериите, а доста от миньорите намират гибелта си в пламъците. Други са затрупани от горящите парчета.



През 1943 година Цар Борис III анулира постановлението на държавното управление за депортация и избавя българските евреи. Депортациите са спрени след мощна социална реакция и всеобщи митинги. Отношение по проблема взимат Българската православна черква, депутати, подписали писмото на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев до министър-председателя Богдан Филов, както и на синдикални водачи.

На 22 февруари 1943 година България подписва контракт с Германия за поетапна депортация на българските евреи в концентрационни лагери. Дотук се стига, откакто дълго време цар Борис съумява да отклони вниманието на Хитлер от въпроса за българсите евреи. Три години по-рано е признат Законът за отбрана на нацията. С него се слага началото на антисемитизма, като държавна политика.

В разгара на Втората международна война фюрерът Адолф Хитлер взема решение да ликвидира еврейската конгрегация в Европа изцяло. Той слага пред своя съдружник – Царство България въпроса за депортирането на близо 50 хиляди български евреи от неговите лимити в концентрационни лагери в Германия и Полша.

След оказан немски напън, на 22 февруари 1943 година основният комисар на КЕВ Александър Белев подписва контракт с представителя на Гестапо у нас Теодор Данекер за поетапна депортация на българските евреи. Взето е решение първият контингент от евреи да бъде образуван от 11 363 евреи от Македония и Беломорието и 8 560 евреи от „ остаряла България “. За задачата КЕВ издават злокобната заповед и полицията стартира “лов на евреи ”. В Пловдив са събрани близо 9000 български евреи, с подготвеност да бъдат откарани с влакови ешелони за концлагера Треблинка.
В България през днешния ден се отбелязва Деня на Холокоста.

Днес артистът Иван Ласкин щеше да навърши 53 години.



 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР