На днешния ден преди точно половин век в Мюнхен се

...
На днешния ден преди точно половин век в Мюнхен се
Коментари Харесай

Знаменити спортисти почетоха Норайр Нурикян по случай 50-годишнината от първото му олимпийско злато

На днешния ден преди тъкмо половин век в Мюнхен се случва историческо за български спорт събитие.

На 29 август 1972 година по време на олимпийските игри в баварската столица родните щанги печелят първата си олимпийска купа.

Това става с помощта на феноменалното показване на Норайр Нурикян, отвоювал в епична борба и със международен връх златния орден.

 nurikyan-yordanka blagoeva1 Четири години по-късно дребничкият щангист ще повтори своя героизъм и на игрите в Монреал.

Знаменитата годишнина бе маркирана през днешния ден с прочувствена гала в Музея на спорта. Да поздравят великия първенец се събраха десетки именити спортисти и треньори, дейци на спорта, общественици и публицисти.
Архивни видеокадри и прочувствени слова припомниха най-паметните мигове от забележителната кариера на Нурикян и най-много спечелването на първото му олимпийско злато в Мюнхен. Силно разчувствуван Норайр благодари за топлите думи, като връчи и трите си златни медала от международни и европейски шампионати на Музея на спорта. Големият състезател и треньор бе особено отличен от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски   nurikyan-medali1 комитет и други.

Нурикян е един от едвам шестимата печелили два пъти олимпийско злато за България. В богата визитка на великият първенец има още две международни трофеи (по това време олимпийските шампионати са били и международни първенства), сребро от международното в Хавана 1973, бронз от шампионатите на планетата в Лима 1971 и в Манила 1974, а на континенталния подиум е записал злато в Берлин 1976, сребро в Констанца 1972 и в Мадрид 1973 и бронз във Варшава 1969 и във Верона 1974. Подобрил е 5 международни върха – два в изхвърлянето и три в трибоя (на времето щангистите се състезаваха на покачване, изхвърляне и изтласкване).

След преустановяване на спортната си кариера Нурикян продължава да дава сърце и душа за идеята на щангите. Четиринайсет  години е асистент на Абаджиев, в националния   nurikyan-shampioni1 тим, а след това самият той като старши треньор извежда Иван Иванов  до олимпийското злато в Барселона 1992. На игрите България печели още 3 медала в щангите, а славният Норайр записва няколко мощни години отпред на първия ни отбор. Работи също и като общоприет секретар на Българската федерация и несъмнено е в основата на триумфите на няколко генерации забележителни наши щангисти.

 nurikyan-ivan-ivanov Ето в детайлности историческите за България събития, случили се на 29 август 1972 г.  в мюнхенската зала „ Генихтебирхале “

––
(откъс от книгата „ БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП “)

Норайр Нурикян

Великан с растеж 155 см

… Златният Нурикян е един от най-ниските на растеж състезатели в историята на международните щанги. Куриозно той стартира кариерата си в спорта като… баскетболист, а преди този момент се пробвал в гимнастиката и футбола.
Причината да тренира баскетбол била прозаична – просто мечтаел да
порасне на растеж. Живял с този идеал досега, в който попаднал в
полезрението на Иван Абаджиев и то още веднъж по непредвиден метод. Техникумът по текстил в Сливен би трябвало да се показа на ученическо съревнование по повдигане на тежести и като нямало задоволително щангисти „ активизират “ даже … баскетболисти. Така на  18-годишна възраст Нурикян подвига за първи път щанга и даже става   nurikyan-armen nazaryan победител! Малката подробност  – нямал нито един противник.

Тренира баскетбол, с цел да порасне по-висок

За благополучие при тази първа победа на Нурикян, в залата участвал Иван Абаджиев. Старшията незабавно съзира недодялан гений и няма мощ, която да попречи в желанието му 155-сантиметровият юноша да бъде извоюван за тежката атлетика. Така баскетболът се разделя с най-ниския си играч, само че пък щангите печелят същински исполин, който се трансформира в международна звезда.

След единствено 4 години тренировки, Нурикян към този момент има във визитката си пето и второ място от европейски шампионати, а на международното в Перу печели бронз. С този актив той се появява на олимпиадата Мюнхен 1972,  само че не е измежду суперфаворитите. Специалистите му отреждат 6-7 място, а купата в кат. 60 кг съгласно медиите е „ резервирана “ за именития Дито Шанидзе (СССР), вицешампион от предходната олимпиада. Първоначално представителят на „ Сборная “ оправдава прогнозите, събирайки трибой от 400 кг и мнозина даже бързат с поздравленията към него. Не по този начин обаче счита Норайр.

Българският ас повежда в първото придвижване – покачване, със 127.5 кг от втори опит и не съумява на 130 кг в третия. В изхвърлянето обаче Нурикян е чак пети, с мъчно вдигнати в трети опит 117.5 кг. Драмата настава в изтласкването. Българинът започва от 147.5 кг и във втория опит качва с умопомрачителните 10 кг от горната страна.

Междувременно Шанидзе към този момент е събрал трибой 400 кг и приема овациите, някои фенове даже към този момент напущат залата. Но Норайр заковава 157.5 кг над главата си – подравнен международен връх и злато с трибой от 402.5 кг. Светът е в потрес! Конкурентните приветстват с почит новия крал на категория  60 кг, а той даже
аристократично се отхвърля от последния си опит. Първото олимпийско златона Нурикян е първата му огромна победа на международния подиум и първа олимпийска купа за българските щанги.

ПЪТЯТ ДО ЗЛАТОТО
Олимпийски игри Мюнхен 1972, повдигане на тежести – кат. 60 кг, 29 август, Зала „ Генихтебирхале “

Повдигане: 112.5, 127.5, 130 кг
Изхвърляне: 112.5, 117.5, 117.5 кг
Изтласкване: 147.5, 157.5, Х кг

Крайно класиране в трибоя: Норайр НУРИКЯН 402.5 кг (изравнен международен рекорд), Дито Шанидзе (СССР) 400 кг, Янош Бенедек (Унг) 390 кг
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР