На днешния ден Православният свят отбелязва празника Преображение Господне, който

...
На днешния ден Православният свят отбелязва празника Преображение Господне, който
Коментари Харесай

Преображение Господне е! Ето какво да сложим на трапезата

На днешния ден Православният свят отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първи век и се счита за едно от най-значимите християнски събития.

Празникът припомня за явяването на Исус Христос пред учениците му – Светите Йоан, Петър и Яков и за неговата божествена мощ.

 Грозде

На Преображение Господне се съблюдават някои ритуали и се подготвя специфична софра. През този ден е значимо да се събере първото грозде, както и по Петровден се берат първите ябълки.

След това то би трябвало да се занесе в черквата, където да се освети. По-късно следва плодът да се раздаде за здраве и благоденствие. Смята се, че този обред ще направи и останалата годишна продукция добра, тъй че след това да се добие доста вино.

 Риба

Преображение Господне е празник, попадащ в интервала на Богородичния пост, по тази причина съгласно традицията през днешния ден не се хапва месо. Но пък на трапезата за обяд или вечеря могат да се сложат ястия с риба, като няма ограничавания за броя или вида им.

Освен риба през днешния ден на масата се поставя и грозде. След неговото похапване е позволено да се поднесат и къпини.

Според националните поверия след днешния ден дните стартират да се съкратяват, а нощите да стават по-продължителни и студени. Захладнява и водата в язовирите и реките, заради което и не става за къпане. След днешния ден лятото стартира да си отива и народът би трябвало да се приготви за идването на есента.

Днешният празник е и имен ден за Сотирка, Сотиица, Сотир. Да за живи и здрави празнуващите и да носят имената си с горделивост!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР